StoryEditorOCM
Slanonepravedno zanemarena

U mesnici je zaobilazite, ali ova je namirnica najbolji izvor jednog važnog vitamina. Jeftina je i ukusna, evo recepta!

Piše T. S. M.
11. rujna 2025. - 12:30

Kad ste zadnji put jeli jetru? Eto, sigurno se ne možete ni sjetiti. A trebali biste. I sjetiti se i jesti ju. Pitate li se zašto, možda vam treba mali podsjetnik na to da je jetra jedna od najhranjivijih namirnica životinjskog podrijetla. Ona je prava mala riznica vitamina, minerala i bjelančevina koje tijelo lako iskorištava. 

Jetra je najbolji prirodni izvor vitamina A u obliku retinola, koji je važan za vid, zdravlje kože, rast stanica i imunitet. Pored toga sadrži znatne količine vitamina B12, presudnog za stvaranje crvenih krvnih stanica i pravilno funkcioniranje živčanog sustava, te drugih vitamina B skupine, među kojima se ističe folat (B9).

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Od minerala u jetri posebno su nam važni željezo i cink. Željezo iz jetre je heme-željezo, koje se mnogo bolje apsorbira nego ono iz biljnih izvora, pa je jetra odlična za prevenciju ili liječenje anemije. Cink pak pomaže imunitetu, zacjeljivanju rana i plodnosti. Tu su i značajne količine bakarа, fosfora i selena.

Jetra sadrži i koenzim Q10, koji podržava rad srca i mišića, te visokovrijedne bjelančevine sa svim esencijalnim aminokiselinama.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Jetra u toču

Sastojci:

600 g teleće ili juneće jetre
200 ml mesne juhe ili vode
150 ml crnog vina
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
3 veće glavice luka
3 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 grančica ružmarina 
sol, papar

Priprema:

Očistite jetru od žilica i narežite je na tanke ploške. Posolite je i ostavite kratko sa strane.

Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok dobro ne omekša i lagano se karamelizira. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga promiješajte pa umiješajte koncentrat rajčice.

Ulijte crno vino, pustite da alkohol ispari, zatim dodajte juhu, lovor i začinsko bilje. Kuhajte desetak minuta da se šug poveže.

Tada ubacite ploške jetre i pirjajte ih na laganoj vatri još 10–15 minuta, tek toliko da omekšaju, jer predugo kuhanje jetru učini žilavom. Po potrebi dosolite i popaprite.

Poslužite uz palentu, domaću tjesteninu ili pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:29