StoryEditorOCM
Slanomekano i sočno

U mesnici vas čeka ovaj slasni komad po povoljnoj cijeni. Pripremite li ga po starinskom receptu, za čas ćete imati ručak!

Piše T. S. M.
24. travnja 2025. - 15:42

Danas kad cijene hrane dosežu iznose vrijedne "ispale na živce" dobro se prisjetiti starinskih jela za koja su potrebne svima pristupačne namirnice. Jedna od takvih namirnica je jetra, a ako znate kako je pripremiti da bude mekana i ukusna, preskupo meso vam uopće neće nedostajati.

Podsjetit ćemo vas na spoj jetre s lukom, jelo poznato u većini kuhinja svijeta, ali u talijanskoj dovedeno do savršenstva. Fegato alle cipolle je jelo koje se brzo i lako priprema, a ne srame ga se ni fini restorani.

Recept je vrlo jednostavan: morate samo narezati luk i prebaciti ga u tavu pokapanu uljem, poškropiti ga vinom i ostaviti da se malo "znoji" pa mu dodati ploške jetre i kuhati još par minuta. Ono što ovo jelo čini tako dobrim su detalji, a njih ćete oktriti u nastavku.

Jetra s lukom

Sastojci

4 ploške teleće jetre
3 režnja češnjaka
1/2 čaše bijelog vina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Narežite luk na tanke ploške, začinite ga solju i paprom pa ga prebacite u tavu pokapanu uljem i upalite vatru.

Nakon par minuta dodajte vino i nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta uz povremeno miješanje.

Dodajte ploške jetre i pirjajte ih 7-8 minuta pa ih okrenite i pirjajte još 4-5, ovisno o debljini ploški. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 01:27