StoryEditorOCM
SlanoSAVRŠEN SPOJ

Ukusno, zdravo, odličan prilog ili samostalno jelo: ispecite ove dvije vrste povrća u kombinaciji i oduševit će vas

Piše K. V.
10. rujna 2025. - 17:27

Donedavno je ovo korijenasto povrće bilo nepoznanica u Hrvatskoj. Srećom to se unazad 10-ak godina promijenilo pa je batat postao sastavni dio naših jelovnika, a i u svijetu spada među najvažnije poljoprivredne kulture. I nismo pogriješili, batat je korjenasto povrće jer jedemo zadebljali korijen, ne gomolj!

Batat se često izjednačava s krumpirom, pa iako ta usporedba u mnogočemu ne drži vodu jedno se mora reći, a to je da je pečeni batat, baš kao i pečeni krumpir, prava delicija. Ako ga pritom dobro začinite i na pravi način iskombinirate s drugim povrćem, pečeni batat mogao bi vam postati omiljen prilog. Jedna takva hit kombinacija su batat i paprika roga! Savršena je to kombinacija karamelastih i dimljenih nota u okusu, a ako uz njih u tepsiju dodate i češnjak, dobit ćete jelo za prste polizat. Idealan je to prilog uz pečenu koku, ali može biti i samostalno jelo obogatite li ga npr. feta sirom. Recept i prijedlog za začinjanje su u nastavku!

image
Shutterstock

Pečeni batat i paprika roga

Sastojci

2 veća batata
2 - 3 paprike roge
3 žlice masinovog ulja
1 žlica meda ili javorovog sirupa
nekoliko češanja češnjaka
grančica - dvije timijana ili vriska
malo ružmarina (po želji)
sol, papar
 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Batat dobro operite i po želji ogulite pa narežite na ploške oko 2 cm debljine. Paprike prepolovite,  izvadite koštice te ih narežite na četvrtine ili šire trake. Češnjeve (4 - 5 komada) samo ogulite. Izmiješajte ulje i med u većoj zdjeli, uvaljajte povrće u mješavinu i raširite na pleh za pečenje. Pospite sa začinskim biljem, soli i paprom. Pecite dok ne dobije lijepu boju i karamelizira se, otprilike 25 - 35 min. Ako volite ljuto, možete među začine dodati i čili. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:02