Ljetna spiza obično znači manistre na sto načina, razne salate od sezonskog povrća koje obogatimo sirevima i nezaobilazne punjene paprike i gradela. Uglavnom, ne jedemo toliko često "na žlicu".
No, itekako se može iskombinirati dobro ljetno varivo, a složit ćemo se, najvažnije je da je brzo gotovo! Upravo takvo jelo vam donosimo u nastavku.
U jednom tanjuru pronać ćete ribu, bijeli grah i rajčice, sve pripremljeno i začinjeno vrlo jednostavno. Recept je prilagođen pripremi sa smrznutim ribljim filetima i grahom u konzervi, ali vi slobodno možete koristiti svježu ribu. Odličan izbor su mol, grdobina, raža... zbog okusa, teksture, ali i malog broja kostiju. Tada blago povećajte količinu zbog otpada.
Za ovo jelo idealan je bijeli grah krupnog zrna, isti onaj koji najbolje ide i u salatu, a količina se odnosi na procijeđeni grah. Ne savjetujemo upotebu trešnjevca, crvenog graha ili neke druge vrste jer se ni okusom ni teksturom neće uklopiti u ovo jelo nježnog okusa.
Ljetno varivo s ribom i bijelim grahom
Sastojci
800 g fileta bijele ribe
400 g bijelog graha
500 g rajčica
1 luk
3 - 4 češnja češnjaka
4 kriške starog kruha
Peršin
Limun
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Čili po želji
Priprema
Nasjeckajte sitno kapulu, češnjak i peršin. Prodinstajte na maslinovom ulju desetak minuta samo luk, zatim mu dodajte peršin i češnjak te čili ako želite ljutu varijantu. Pazite da ne zagori, osobito češnjak! Kad su pustili aromu, dodajte očišćene i nasjeckane rajčice. Posolite i popaprite. Kuhajte rajčice dok ne puste tekućinu i ne prožmu se sa ostalim sastojcima, zatim dodajte ribu. Dolijte zagrijanu vodu da lagano pokrije sadržaj lonca. Ovisno koju vrstu ribe koristite, kuhajte dok se riba ne skuha, pazite da se ne raskuha.
U međuvremenu, pripremite nekoliko kriški starog kruha tako da ga poškropite maslinovim uljem i tostirate na gill tavi ili u pećnici. Možete ga prethodno narezati na kockice.
Kad je sve skuhano umiješajte grah i još kuhajte dok se ne ugrije i poveže s ostalim sastojcima, što će vam biti zgodnije ako ribu prethodno izvadite. Kad je varivo gotovo, vratite ribu, na vrh dodajte tostirani kruh, sjeckani peršin, nekoliko kriški svježeg limuna i pustite da se prožme desetak minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....