Ako ste se zaželjeli dobrog domaćeg jela na žlicu, predlažemo vam da skuhate specijalitet moćnog okusa, ali i djelovanja. Ovo ukusno jelo ne samo da taži glad i krijepi, nego ima, navodno, čak i afrodizijačka svojstva. Riječ je o jelu koje se nekoć jelo osobito u posebnim prilikama, a naziva se begova čorba. Riječ je o jelu nalik gustoj juhi s puno mesa i povrća koje je bilo specijalitet u cijeloj bivšoj državi, no osobito u Bosni i Hercegovini, gdje se i dan-danas nudi u restoranima.
Zanimljivo je da turci imaju jelo koje se naziva bey corbasi, što bi moglo objasniti porijeklo ovog koje gurmani još uvijek čuvaju u toplom sjećanju.
Ono što ovom jelu daje posebnost je bamija, tropska cvjetnica iz porodice sljezova.
Poznata je po svojim zelenim plodovima pomalo nalik mahunama i ljekovitoj sluzi koja se oslobađa za vrijeme kuhanja, a koja jelima u koja se bamija ubaci daju finu, gustu teksturu i moćna blagotvorna svojstva. Da, čak i ono vezano uz raspirivanje strasti i bolju izdržljivost nakon što se iste raspire.
Begova čorba
Sastojci:
300 g teletine
300 g piletine
100 g bamije
1 l vode
50 ml vrhnja
2-3 lista lovora
1 mrkva
1 pastrnjak
1 jaje
1 limun
1 žlica maslaca
1 žlica brašna
malo mlijeka
malo vode
muškatni oraščić
peršin
sol, papar
Priprema:
U litru vode dodajte mrkvu i pastrnjak narezane na kockice, bamiju i meso narezano na komadiće veličine zalogaja te lovor. Pustite da se dugo kuha na laganoj vatri, dok sastojci ne omekšaju, a povremeno dodajte vodu.
Odvojeno pomiješajte maslac, brašno, malo mlijeka i vode uz dodatak soli i papra pa smjesu ulijte u lonac s mesom i povrćem. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne pa miješanje dodajte vrhnje i jaje.
Pred kraj kuhanja dodajte muškatni oraščić, a juhu prije posluživanja obilato pospite sitno nasjeckanim peršinom i pokapajte limunovim sokom. Limun svakako poslužite posebno ako ga netko želi dodati još.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....