Ako ste u potrazi za finim ručkom, ali biste se malo odmorili od mesa, držali biste se nečeg jednostavnog, nepcu poznatog... Evo jedne odlične ideje. Njoke u povrtnom umaku su baš takvo jelo, a da bi bile slasne tu je pečenje, i to uz dodatak mozzarelle i jednog posebnog sastojka za hrskavost, a to su krušne mrvice. Odlično je što umak možete pripremiti unaprijed i u većoj količini pa zalediti, tako ćete pri ruci imati rješenje za ručak ili večeru kad vam se baš ne stoji uz štednjak.
Umak će voljeti i djeca, a da bi bio slastan koristite dobre rajčice, odnosno, izbjegavajte one kisele i bezokusne. Ako nemate pri ruci dobre svježe, koristite pelate. Začine izbalansirajte prema povrću, pa po potrebi dodajte još malo šećera. Umak je zamišljen s crvenim baburama, no jednako dobro će ići i žute, narančaste... Važno da su slatkaste i sočne, a možete koristiti i roge.
Zapečenji njoki u umaku od paprike
Sastojci
500 g njoka
500 g rajčica
125 g mozzarelle
2 crvene paprike
2 češnja češnjaka
1 luk
1 žlica acceto balsamica
Šaka, dvije krušnih mrvica
Maslinovo ulje
Žličica smeđeg šećera
Sol, papar
Priprema
Započnite s umakom od paprika. Stavite povrće u pleh za pečenje i dobro poškropite maslinovim ulje. Možete prethodno paprike očistiti od sjemenki, rajčice raspoloviti. Pecite na 200 ºC nekih 40 min, dok povrće ne omekša i uhvati lijepu boju. Sve skupa prebacite u blender ili zdjelu ako ćete koristiti štapni mikser, začinite octom, šećerom, soli i paprom po ukusu.
U međuvremenu skuhajte njoke u slanoj vodi, prebacite u vatrostalnu posudu, izmiješajte s umakom od paprika, dodajte natrganu mozzarellu, pospite dvije šake krušnih mrvica i pecite na 180 ºC dok ne poprimi zlatno smeđu boju, otprilike 20 - ak min.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....