Volite li lazanje, složence i musake, evo jela za koje biste trebali znati. Mnogi bi rekli da je bolje od svega spomenutog i ne bi bili daleko od istine.
Tartiflette je specijalitet omiljen u planinskim krajevima Francuske, a riječ je o svojevrsnom složencu od krumpira, luka, pancete i puno, puno sira vrste reblochon. Upravo u točnom odabiru sira leži tajna uspjeha ovog jela pa se potrudite pronaći ga (znali smo ga vidjeti u Konzumu i Lidlu, a drže ga i neke trgovine delikatesama).
Riječ je jako kremastom tipu sličnom šire poznatom camembertu pa ga u ovom receptu slobodno možete zamijeniti njime.
Tartiflette
Sastojci:
1500 g krumpira
150 g pancete
2 sira reblochon
3 glavice luka
1 režanj češnjaka
50 ml bijelog vina
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žlica maslaca
2 grančice peršina
sol, papar
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori i pustite ga da se hladi.
Za to vrijeme narežite luk i pancetu pa ih prodinstajte na žlici maslaca. Kad luk uhvati boju zalijte vinom. Kuhajte dok alkohol ispari pa sklonite s vatre.
Krumpir ogulite i narežite na ploške te posolite i popaprite. Polovicu krumpira složite na dno posude za pečenje prethodno namazane maslacem i natrljane zdrobljenim češnjakom pa ih pospite mješavinom luka i pancete.
Prekrijte ostatkom krumpira i zalijte vrhnjem. Siru ostružite dio kore, prerežite ga uzduž i obje polovice stavite na krumpir tako da im je kora prema gore. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice, pospite sjeckanim peršinom, po želji dodajte i malo grubo zdrobljenog šarenog papra i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....