Leća je, premda izgleda skromno, nutritivno vrlo bogata namirnica. Puna je biljnih poteina i vlakana pa prirodno potiče probavu i pomaže održavanju zdravlja crijevne flore, a pritom nam osigurava obilje vitamina (osobito iz skupine B) i minerala (posebno željeza). Nažalost, i dobre stvari brzo dosade, kad se često ponavljaju pa će mnogi reći kako im je leća... dosadna.
Ma, taman posla! S njom se može napraviti puno više toga od običnog variva, premda je to najomiljeniji način njene pripreme. Ako vam je ono domaće dosadilo, ponudit ćemo vam uvid u talijnski način pripreme leće. Jer, isplati se poviriti susjedu u pjat.
Kako leću učiniti ukusnijom?
A u pjatu zuppa di lenticchie. Naizgled je riječ o jednostavnom varivu, ali Talijani leću kuhaju na malo drukčiji način. Ponajprije, tretiraju je s više pažnje prema okusu i teksturi jela. Kod njih varivo ne mora biti gusto ni teško, nego lagano, ali puno okusa, gotovo poput juhe. Ne rade zapršku, ne dodaju brašno ni druge zgušnjivače, a gustoću postižu dugim, polaganim kuhanjem.
Druga razlika je u bazi: gotovo svaka zuppa di lenticchie počinje klasičnim talijanskim soffrittom, odnosno sitno sjeckanim lukom, mrkvom i celerom pirjanim na maslinovu ulju. Taj trio daje jelu dubinu, ali bez masnoće i težine.
Važnost kiseline
Treća je razlika u kiselini. Za razliku od nas, koji leću često kuhamo u tamnijem, gušćem umaku, u koji neki vole dodati zapršku, Talijani leći vrlo često dodaju pasatu ili svježu rajčicu, što varivu daje svježinu.
Nakon svih ovih objašnjenja vjerojatno nagađate kako izgleda recept za spomenutu zuppu, ali evo vam ga i sačuvajte ga, jer će vam se svidjeti. Ovo jednostavno talijansko varivo od leće savršeno je samostalno jelo, a po želji ga možete obogatiti komadićima kobasice, pancete ili dodatnim povrćem poput tikve, špinata ili cvjetače.
Varivo od leće (Zuppa di lenticchie)
Sastojci
400 g suhe leće
400 g pasate od rajčice
1,5 l vode
½ žličice koncentrata od rajčice
2 mrkve
1 stapka celera
1 luk
1 prstohvat suhe ljute papričice
grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol
Priprema
Isperite leću pod mlazom hladne vode i dobro je ocijedite. Stavite je u veći lonac, prelijte s oko litru i pol vode i stavite kuhati na srednje jakoj vatri. Kuhajte oko 40 minuta, a nakon pola sata dodajte prstohvat krupne soli.
U međuvremenu pripremite umak. Na maslinovu ulju lagano propirjajte sitno nasjeckani celer, mrkvu i luk. Po želji dodajte i malo čilija. Kad povrće omekša, dodajte pasatu i koncentrat od rajčice, posolite i kuhajte još 5 minuta da se umak poveže.
Ako želite gušće varivo, uklonite dio tekućine iz lonca s lećom, zatim dodajte pripremljeni umak i dobro promiješajte. Kuhajte još nekoliko minuta da se okusi sjedine.
Poslužite toplo, uz malo maslinova ulja i grančicu ružmarina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....