U Dalmaciji nije uobičajena priprema đuveča jer imamo manistru na pome, ali svi smo čuli za njega premda je mnogima maglovito o čemu je zapravo riječ. Đuveč, ili kako se često može čuti đuveđ, je u punom smislu rustikalno jelo pripremljeno od sezonskih namirnica uz vrlo jednostavne kuharske tehnike, hranjivo i izdašno. Priprema se od plodovitog ljetnog povrća i riže (zato analogija s manistorm na pome), često uz dodatak mesa. Ono što prati sva rustikalna jela su mnoge varijacije jer je svako domaćinstvo davalo vlastiti pečat ovisno o preferencijama i dostupnosti namirnica. No, najveća posebnost đuveča je da se peče u pećnici.
I tu je nastala najveća pomutnja, đuveč se najčešće priprema na štednjaku, dinstanjem, a nažalost time se jelo degradira. Sama riječ đuveč potječe od turske riječi za glinenu posudu što jasno daje do znanja da se jelo peče. Pečenjem se sastojci polako prožimaju, sokovi se koncentriraju, a povrće i riža zadrže oblik i teksturu. Posebno slasna je karamelizirana korica koju jelo dobije na rubovima i vrhu.
Kako smo rekli, đuveč se može pripremiti i uz dodatak mesa, teletine, piletine, janjetine; želite li zasitnije jelo stavite više riže manje povrća, za laganije obrnuto. Bez obzira na količinu koju pripremate, držite se pravila da na 100 g riže ide 200 - 250 ml tekućine, ovisno o vrsti riže i sočnosti povrća. Koristite "običnu" bijelu rižu za domaća jela, okruglog zrna.
Priprema je svakako bonus, oko đuveča se ne morate puno misliti jer je većinu vremena u pećnici.
Đuveč
Sastojci
300 g bijele okruglozrnate riže
600 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
2 crvene paprike
2 zelene paprike
2 rajčice
2 srednje glavice crvenog luka
2 mrkve
2 češnja češnjaka
1 patlidžan
1 - 2 žličice mljevene crvene paprike
peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Po želji:
500 g mesa
50 - 100 ml temeljca (dodatno)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite povrće: paprike očistite od sjemenki i narežite na trakice, rajčice ogulite i narežite na kockice, patlidžan narežite na kockice, a mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Ako pripremate mesnu varijantu meso (kokoš, teletinu, janjetinu) narežite na kockice.
U velikoj zdjeli pomiješajte sve povrće i meso s rižom, nasjeckanim peršinom, mljevenom crvenom paprikom, solju, paprom i maslinovim uljem. Smjesu ravnomjerno rasporedite u vatrostalnu posudu i prelijte temeljcem tako da tekućina lagano pokrije rižu i povrće. Pokrijte posudu i stavite je u pećnicu.
Pecite 45 minuta, provjerite je li riža mekana, ako je uklonite poklopac i nastavite peći još 15–20 minuta kako bi se razvila lagana korica i višak tekućine ispario. U suprotnom produžite vrijeme pečenja pod pokopcem. Prije posluživanja ostavite jelo da odstoji desetak minuta kako bi se okusi stabilizirali.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....