Mnogi će reći kako nema ljepšeg priloga od dinstanog kupusa, a mi bismo se s tim lako složili da nemamo još par favorita. Ipak, dinstani kupus i nama je jako drag i zato smo često u potrazi za novim receptima i načinima pripreme tog jela. Pa evo još jednog.
Jeste li čuli za rotkohl? Riječ je o njemačkom jelu od dinstanog kupusa, a posebnost mu je u tome što se za njegovu pripremu u pravilu koristi ljubičasti kupus te što mu se, kako bi bio još ukusniji dodaje slanina. Slanina se dodaje na samom početku pripreme, kako bi pustila masnoću na kojoj se kupus pirja.
Osobitu notu okusu daje dodatak jabuke, a slatko-kisele note dodatno se mogu naglasiti dodavanjem šećera i octa, po mogućnosti jabučnog. Ocat u ovom jelu ima još jednu ulogu: čuva lijepu boju kupusa koja se lako gubi za vrijeme termičke obrade. Ocat će fiokemikalijama koje tijekom kuhanja potamne vratiti ljubičastu boju pa će jelo, osim što će biti ukusno, također biti oku ugodno.
Rotkohl
Sastojci
500 g ljubičastog kupusa
100 g slanine
2 žlice jabučnog octa
1 žlica ulja
1 žlica šećera
1 luk
1 jabuka
par bobica kleke
lovorov list
svježi kopar ili peršin
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk, jabuku i slaninu na kockice, a kupus na trakice
Na ulju prepržite slaninu pa je maknite kad postane hrskava. Na istu masnoću dodajte luk pa ga pirjajte oko 5 minuta.
Dodajte kupus, jabuku, šećer, sol i začine (osim papra i peršina), promiješajte sastojke pa pokrijte teću.
Pirjajte uz miješanje i povremeno dodavanje tekućine po potrebi sve dok kupus potpuno ne omekša, oko 45 minuta do sat vremena.
Kad je kupus pri kraju, dodajte mu jabučni ocat i papar te po potrebi još soli. Dobro promiješajte i pirjajte još par trenutaka pa maknite s vatre, pospite sjeckanim koprom ili peršinom i prženom slaninom te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....