Ogulinska masnica tradicionalno je jelo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. Ma što kulturno dobro, u ovom bi se slučaju trebalo zvati kulturno odlično!
Masnica je stoljećima prisutna na ogulinskim stolovima i neizostavan je dio obiteljskih okupljanja i blagdana. Nekoć se recept nije zapisivao nego prenosio s koljena na koljeno, pa svaka obitelj ima svoju varijantu, iako su sve masnice slične. Radi se jednostavno, od brašna, svinjske masti, jaja i luka, a u pojedinim se dijelovima ogulinskog kraja puni i skorupom ili konopljom.
Koliko je dobra ova rustikalna pita najbolja vam se uvjeriti uživo, u ogulinskom kraju, a ako ne stignete do onamo, nudimo vam stari obiteljski recept koji nam je otkrila Mirjana Salopek Jandrić, koju možete pratiti na Instagramu Mimin kutak.
Ogulinska masnica
Sastojci
Tijesto:
700-500 g brašna
2 dl toplog mlijeka
1 kvasac
1-2 žlice svinjske masti
1 jaje
1 žličica soli
1 žličica šećera
Nadjev:
2 žlice svinjske masti
3 luka
3 jaja
Za premazivanje:
1 žlica svinjske masti
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte kvasac i šećer. Kad se kvasac aktivira, umiješajte mast, jaje i dio brašna. Postupno dodajte ostatak brašna i mlijeka dok ne dobijete svilenkasto i glatko tijesto. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu.
Za nadjev na masti prodinstajte sitno nasjeckani luk, pa ga malo ohladite. Umiješajte sol i jaja. Smjesa treba biti rijeđa, ali ne brinite, neće iscuriti.
Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki razvaljajte otprilike jedan centimetar debljine i ravnomjerno rasporedite nadjev po površini. Lagano zarolajte, krajeve savijte i stavite u namašćen pleh. Na isti način pripremite i drugu štrucu.
Masnice premažite masti i pecite oko 35 do 40 minuta na 170 °C.
Kad su pečene, premažite ih još jednom s malo masti i pokrijte vlažnom krpom na nekoliko minuta da omekšaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....