StoryEditorOCM
Slanorustikalna pita

Znate li za ovaj tradicionalni specijalitet? Upisan je u Registar kulturnih dobara, imamo odličan obiteljski recept

Piše T. S. M.
25. listopada 2025. - 10:15

Ogulinska masnica tradicionalno je jelo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. Ma što kulturno dobro, u ovom bi se slučaju trebalo zvati kulturno odlično!

Masnica je stoljećima prisutna na ogulinskim stolovima i neizostavan je dio obiteljskih okupljanja i blagdana. Nekoć se recept nije zapisivao nego prenosio s koljena na koljeno, pa svaka obitelj ima svoju varijantu, iako su sve masnice slične. Radi se jednostavno, od brašna, svinjske masti, jaja i luka, a u pojedinim se dijelovima ogulinskog kraja puni i skorupom ili konopljom.

Koliko je dobra ova rustikalna pita najbolja vam se uvjeriti uživo, u ogulinskom kraju, a ako ne stignete do onamo, nudimo vam stari obiteljski recept koji nam je otkrila Mirjana Salopek Jandrić, koju možete pratiti na Instagramu Mimin kutak.

image
Privatni album

Ogulinska masnica

Sastojci

Tijesto:

700-500 g brašna
2 dl toplog mlijeka
1 kvasac
1-2 žlice svinjske masti
1 jaje
1 žličica soli
1 žličica šećera

Nadjev:

2 žlice svinjske masti
3 luka
3 jaja

Za premazivanje:

1 žlica svinjske masti

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte kvasac i šećer. Kad se kvasac aktivira, umiješajte mast, jaje i dio brašna. Postupno dodajte ostatak brašna i mlijeka dok ne dobijete svilenkasto i glatko tijesto. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu.

Za nadjev na masti prodinstajte sitno nasjeckani luk, pa ga malo ohladite. Umiješajte sol i jaja. Smjesa treba biti rijeđa, ali ne brinite, neće iscuriti.

Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki razvaljajte otprilike jedan centimetar debljine i ravnomjerno rasporedite nadjev po površini. Lagano zarolajte, krajeve savijte i stavite u namašćen pleh. Na isti način pripremite i drugu štrucu.

Masnice premažite masti i pecite oko 35 do 40 minuta na 170 °C.

Kad su pečene, premažite ih još jednom s malo masti i pokrijte vlažnom krpom na nekoliko minuta da omekšaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 10:17