Riječ je, naravno, o lijenoj piti. Lina, lenja, pita od jabuka... Kako god je zvali, pravo je vrijeme za pripremu. Dan je skratio, počela je nova školska godina, pomalo je i zahladilo, počele su dozrijevati jabuke... Sve vuče na dobro poznate starinske kolače, a kad su takvi u pitanju među predstavnicima je upravo ovaj klasik je naše domaće kuhinje. Povoljna za izradu, a o jednostavnosti dovoljno kaže samo ime. Jedan je od onih kolača koje je uvijek dobro imati u nekoj kutiji jer može biti desert nakon ručka, slatko uz kavu ili zalogaj spasa kad nas uhvati debuleca.
U punjenje s jabukama po želji možete dodati orahe i suvice, a okus obogatiti vanilijom. Pitu možete poslužiti i toplu, a potrajat će vam nekoliko dana, čak je bolja sutradan.
Lina pita
Sastojci
Tijesto:
500 g brašna
180 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
2 - 3 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
korica limuna
prstohvat soli
Punjenje:
1 kg jabuka
2 - 3 žlice šećera (po ukusu i potrebi)
1 žlica cimeta
1 žlica griza (ili mljevenih oraha)
sok pola limuna
Priprema
Započnite pripremom tijesta. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, zatim dodajte omekšali maslac, jaje, vrhnje i koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto, podijelite u dva dijela i ostavite da odmori u frižideru taman dok pripremite punjenje.
Za punjenje ogulite i naribajte jabuke, dodajte sve ostale sastojke i pustite kratko da griz popije sok koji su pustile jabuke. Ukoliko su jabuke presočne i punjenje ostane suviše tekuće, ocijedite višak.
Lim za pečenje namastite i pobrašnite ili obložite dno papirom za pečenje. Razvaljajte oba komada tijesta na veličinu lima za pečenje, stavite prvi u lim, ravnomjerno rasporedite punjenje i poklopite drugim dijelom tijesta. Vrh nabockajte vilicom i pecite 35 - 40 min na 180 ºC. Kad se prohladi pospite je šećerom u prahu i režite na kocke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....