Vremena se mjenjaju, mode i trendovi prolaze, ali neke stvari ipak traju, a jedna od takvih je ljubav prema slasticama koje smo voljeli u djetinjstvu. Možemo i sto puta promijeniti način prehrane, izbaciti iz nje ovo ili ono, no dovoljan je jedan pogled, ponekad čak i dašak mirisa, da ponovno poželimo osjetiti u ustima okus omiljenog kolača.
Nekoć davno, prije nego su postali popularni Nutella cheesecake, crinckle keksići i cronuti, sladokusci su obožavali figaro, jednostavan, ali moćan kolač koji se priprema s oblatnama, orasima i karamelom. Bio je vrlo popularan, nudio se u tadašnjim slastičarnicama, a mnogi su ga rado pripremali kod kuće i bez njega nisu mogli zamisliti svečane prigode.
S dobrim razlogom: ne samo da se priprema lako i da je jako ukusan, nego se i dobro drži pa je zgodan za prilike u kojima je dobro kolače napraviti koji dan unaprijed.
Sad kad smo vas podsjetili na figaro, nudimo vam i odličan recept. Dobili smo ga od prave majstorice, Biserke Radovanović na čijem Instagramu možete pronaći još puno sličnih slastica.
Biserka je klasični recept mrvicu modificirala (umjesto 4 jaja koristi 2 cijela jaja i 2 žumanjka) te tvrdi da je sada još bolji, a sudeći po tome kakva je maherica kad je slatko u pitanju, vjerujemo joj na riječ.
E, samo malo, već čujemo one koji će prigovoriti zbog margarina u kremi. Takvi neka prime na znanje da je margarin jedno vrijeme bio daleko popularniji od u to doba skupog maslaca, a kako sada stvari stoje sa cijenama, moglo bi nam se to ponovno dogoditi. Osim toga, maslac nekima nije prihvatljiv iz zdravstvenih razloga. No, tko želi, neka koristi maslac, recept je isti.
Figaro
Sastojci:
600 g šećera (300 g za karamel, 300 g za kremu)
2 cijela jaja
2 žumanjka
250 g margarina
350 g sitno sjeckanih oraha
2 velika lista oblatni
Priprema:
U široj tavi ili loncu s debelim dnom otopite 300 g šećera na sasvim laganoj vatri. Ne miješajte dok se sav šećer ne otopi i ne poprimi blagu zlatno-smeđu boju. Pazite da ne zagori.
U drugoj posudi umutite preostalih 300 g šećera s 2 cijela jaja i 2 žumanjka dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu.
Karamel maknite s vatre i polako dodajte umućena jaja, uz stalno miješanje. Zatim vratite sve na laganu vatru i nastavite miješati oko 10 minuta, dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Umiješajte margarin i miješajte dok se potpuno ne otopi. Na kraju dodajte sitno sjeckane orahe i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedili.
Na jedan list oblatne (rebrastu stranu okrenite prema gore) nanesite topli nadjev i pažljivo ga rasporedite po cijeloj površini. Poklopite drugim listom oblatne (također s rebrastom stranom prema nadjevu), lagano pritisnite dlanovima, a zatim opteretite težim predmetom (npr. daskom ili knjigama) i ostavite da se ohladi preko noći.
Sutradan narežite figaro na prutiće ili kocke i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....