Bijeli Egipat je bogata slastica s dvije vrste kreme i prženim lješnjacima koja osvaja okusom bilo da je napravljena u obliku torte ili kolača. To je jedan od onih deserta za koje vjerujemo da ne mogu biti bolji nego što jesu. Dok nam netko ne dokaže suprotno.
Na odličnom Instagram profilu Torte i kolači Ivanka pronašli smo bijeli Egipat s jagodama. Da, eto, ipak može bolje, čak i kad je riječ o tako savršenim slasticama kao što je bijeli Egipat.
Ne vjerujete? Evo vam recept pa ćete nam povjerovati.
Bijeli Egipat s jagodama
Sastojci
Biskvit (2x):
10 bjelanjaka (za 2 biskvita)
10 žlica šećera
12 žlica prženih, krupno mljevenih lješnjaka
4 žlice glatkog brašna
Krema 1:
1,2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 burbon vanilin šećera
10 žumanjaka
10 žlica gustina
2 žlice glatkog brašna
150 g maslaca
200 g bijele Milka čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Krema 2:
500 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
100 g sirnog namaza ili mascarponea
Dodatno:
800 g svježih jagoda
Priprema
Biskvit:
Pripremite veliki lim od pećnice (cca 36×42 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
Istucite bjelanjke u čvrstu pjenu, pa postupno dodajte šećer. Umiješajte brašno i mljevene lješnjake lopaticom ili kuhačom. Rasporedite smjesu po limu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta.
Ispecite dva ovakva biskvita (odvojeno, svaki s 5 bjelanjaka i pola sastojaka).
Krema 1:
Zakuhajte 1 l mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. U ostatku mlijeka izmiješajte žumanjke, gustin i brašno. Ulijte pripremljenu smjesu u kipuće mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
Dodajte usitnjenu bijelu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne rastopi.
Ostavite kremu da se ohladi (stavite foliju preko površine da se ne stvori kožica). U hladnu kremu dodajte maslac sobne temperature i izrađeno vrhnje za šlag (posebno izmiksano). Promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Krema 2:
Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu.
Dodajte sirni namaz i kratko promiješajte dok ne dobijete glatku, mazivu kremu.
Slaganje:
Položite prvi biskvit na pladanj. Premažite ga s polovicom prve kreme. Rasporedite polovicu narezane, oprane jagode. Nanesite polovicu druge kreme.
Ponovite isti postupak s drugim biskvitom, preostalom kremom i jagodama.
Kolač ukrasite po želji i stavite u hladnjak da se stegne (najmanje nekoliko sati, idealno preko noći).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....