Danas je Dalmacija, kad je o slatkome riječ, u znaku bobića, malenih kolačića na bazi badema čiji izvorni naziv (ali i oblik) sugerira da imaju neke veze s, ni manje ni više nego - bobom. Isti se kolačići, naime, pripremaju i u Italiji, gdje nose naziv fave dei morti ili favette, a kako je fave talijanski naziv za bob, zanimljivo je vidjeti kakve veze to povrće ima s Danom mrtvih i slasticom koja se tradicionalno priprema baš za tu prigodu (premda se u moderno vrijeme s guštom jede i u ostatku godine).
Čini se da sve to skupa ima veze s vjerovanjima koja sežu još u doba starog Egipta. Za bob su, naime, stari Egipćani smatrali da čuva duše pokojnika i olakšava im prijelaz između ovog i zagrobnog svijeta pa su ga koristili u pogrebnim obredima. Zrno boba u presjeku podsjećalo ih je na embrij, ali i na lubanju, što ga je učinilo snažnim simbolom života, smrti i ponovnog rođenja.
Ta se simbolika svidjela i Grcima pa njihova božica sudbine Moira, prema njihovoj mitologiji, uživa upravo u toj meditaranskoj mahunarki. Znimljivo je da su pitagorejci odbijali jesti bob, za što je, prema jednom tumačenju, krivo upravo vjerovanje da je njegovo zrnje usko povezano s dušama mrtvih. Možda su baš oni smislili slatku zamjenu za to zabranjeno povrće? Tko će ga znati, ali ostaje činjenica da se kolačići u obliku boba jedu od davnina i to obično na ovaj blagdan.
Ako ih iste na vrijeme kupili, ispecite ih sami. Počnite što prije, jer priprema, premda nije tehnički zahtjevna, traži dosta vremena. Donosimo vam jedan odličan recept koji je za Slobodnu Dalmaciju prije par godina otkrio čuveni splitski slastičar Dražen Kirigin. Na ovom linku ćete recept pronaći u izvorniku, upravo kako nam ga je šjor Kirigin izdiktirao, no za one koji zapinju sa starim splitskim izrazima donosimo književnu transkripciju.
Kiriginova riceta za bobiće
Sastojci:
330 g badema plus još malo za oblikovanje
660 g šećera u prahu
20-40 g kakaa
2 jaja
po nekoliko kapi arome vanilije i limuna
Postupak:
Bademe fino sameljite i pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja pomiješajte s aromama i dodajte bademima pa dobro izmiješajte. Oblikujte debeli valjak i prerežite ga napola.
Jednu polovicu ostavite sa strane zamotanu u plastičnu foliju, a u drugu dodajte kakao. Količinu prilagodite ovisno o tome jeste li nabavili tamniji, čisti ili svjetliji, obrani kakao, a dodajite ga pomalo kako smjesa ne bi postala previše gorka.
Prije nego počnete raditi bobiće, pripremite još mljevenih badema, no ne onako fino usitnjenih kao za smjesu. U njih ćete uvaljati bobiće.
Bobiće oblikujte tako da smjesu izvaljate u valjke debljine palca, a od njih potom odrežite manje komade koje ćete oblikovati u kuglice. Najprije valjajte bijele.
Gotove bobiće poslažite u nauljenu posudu za pečenje i pecite 10 – 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva. Pazite da se ne presuše kako ne bi bili tvrdi kad se ohlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....