StoryEditorOCM
Slatkokremasti užitak

Bolje od panna cotte, nježnije od rožate: starinska slastica tako je lagana da se topi na jeziku, a najbolja je s višnjama

Piše T. S. M.
23. lipnja 2025. - 17:47

Ljetne vrućine mnogima itekako utječu na apetit pa čak i najveći obožavatelji kripnih slastica poput baklava, krempita i raznoraznih torti s orasima i čokoladom tijekom najtoplijih mjeseci za svoje najdraže kolače ne žele ni čuti. Kad se temperature popunu preko 30 stupnjeva Celzija, prijaju nam dobro rashlađeni slatkiši, počevši od sladoleda i sorbeta pa preko mokrih kolača s voćem sve do paradižeta, rožate i sličnih laganih delicija koje se tope na jeziku.

U skupinu takvih slastica koje je pravi užitak jesti po ljetnim vrućinama spada i blancmanger, francuska slatka delicija čije porijeklo seže sve do srednjeg vijeka. U to doba bio je luksuzni obrok za plemstvo, a radio se od pilećeg mesa, bademovog mlijeka i meda, da bi se kasnije transformirao u svoj današnji oblik: elegantni, kremasti desert tako lagan da nestaje u ustima.

Najlakše bismo vam ga mogli opisati kao nekog rođaka rožate i panna cotte, ali s dodatkom mljevenih badema. Baš poput panna cotte, i blancmanger najbolje prija kad se posluži sa osvježavajućim preljevom od kiselkastog voća.

Kušajte ga u kombinaciji s višnjama i neće vam biti žao, a vjerojatno ćete dobiti novi dodatak svojoj zbirci omiljenih rashlađujućih slatkiša za ljetne vrućine.

Blancmanger s višnjama 

Sastojci:

Za blancmanger:

500 ml punomasnog mlijeka (ili 250 ml mlijeka i 250 ml slatkog vrhnja)
100 g mljevenih badema (ili bademovog brašna)
80 g šećera
1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
5 g želatine u listićima (ili 1 vrećica mljevene želatine)
prstohvat soli

Za umak:

200 g višanja bez koštice
50 g šećera
1 žlica likera od višnje 
sok pola limuna
malo vode po potrebi

Priprema:

Ako koristite listiće želatine, namočite ih u hladnu vodu 5–10 minuta da omekšaju.

U loncu zakuhajte mlijeko s bademima, šećerom, vanilijom i prstohvatom soli. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 5–10 minuta na laganoj vatri, pa po želji procijedite da dobijete glatku teksturu bez zrnaca badema.

U toplu smjesu odmah umiješajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ako koristite mljevenu želatinu, pripremite je prema uputama i dodajte na isti način.

Ulijte smjesu u čaše, zdjelice ili kalupe. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u hladnjak na najmanje 4 sata, ili preko noći, dok se ne stisne.

Za višnje pomiješajte u tavi višnje, šećer, limunov sok i liker. Po potrebi dodajte malo vode ako je smjesa pregusta.

Zagrijte do vrenja, zatim kuhajte 5–10 minuta dok se sok ne zgusne. Ohladite i poslužite hladno uz blancmanger.

Na kraju pažljivo izvadite blancmanger iz kalupa ili ga poslužite u čašama, prelijte ohlađenim višnjama i po želji ukrasite listićima badema ili ribanom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:46