StoryEditorOCM
Slatkosavršen okus

Breskvice po njenom receptu svaki put uspiju savršeno: Dalmatinka otkriva kako radi kolačiće bez kojih nema prave fešte

Piše T. S. M.
10. prosinca 2025. - 16:55

Neki će reći orahnjaća, neki će reći rafioli, neki će uzdahnuti za jednom od brojnih kremastih slastica, no mnogi će na pitanje koji im je najdraži božićni kolač, bez kojeg ne mogu zamisliti svečane trenutke, k‘o iz topa ispaliti odgovor: breskvice.

Slatki mali kolačići u obliku sočnog ljetnog voća omiljeni su dodatak blagdanskom stolu pa premda smo već puno puta pisali o njima ne možemo odoljeti da vam ne prenesemo još jedan recept. Uostalom, odličan je. Znamo to jer smo ga dobili od Nine Bedrice, majstorice za slatko iza Instagrama Slatka iskušenja.

image
Privatni album

Breskvice

Sastojci

Tijesto

600 g brašna
250 g šećera
125 ml ulja
ribana korica 1 limuna
2 praška za pecivo
4 jaja
2 vanilin šećera

Nadjev

150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
125 g maslaca
100 g čokolade u prahu
250 ml vode
2 žlice ruma
mrvice tijesta

Dodatno

200 ml vode
crvena boja za slastice (na vrh noža)
šećer

Priprema

U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer pa izmiksajte dok ne postanu pjenasti. Dodajte ulje i koricu limuna. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga postupno dodajte u smjesu i umijesite tijesto. Ostavite ga da odmara oko jedan sat.

Premijesite tijesto posipajući ga brašnom, oblikujte kuglice veličine manjeg oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer se peku i šire. Pecite na 180 °C oko 12 minuta. Ohlađene kuglice izdubite malim nožićem i sačuvajte izdubljene mrvice za kremu.

Za kremu rastopite maslac pa mu dodajte mljevene orahe, šećer u prahu, čokoladu u prahu, rum, vodu i izdubljene mrvice tijesta. Pomiješajte da dobijete glatku smjesu. Punite polovice breskvica i spajajte ih u oblik kuglice.

Za bojanje u posudi pomiješajte vodu i boju za slastice. Svaku breskvicu kratko uronite u otopinu pa lagano posušite papirnatim ubrusom i uvaljajte u šećer. Ostavite nekoliko sati da se posuše na zraku, zatim ih spremite u dobro zatvorene limene posude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 16:55