StoryEditorOCM
Slatkoprovjerena receptura

Starinski recept za breskvice koje će vas očarati mekoćom i okusom: Marijana uvijek koristi ovaj sastojak, jamči sočnost

Piše T. S. M.
20. listopada 2025. - 19:06

Breskvice se ubrajaju u slastice kojima malo tko može odoljeti. Premda nisu raskošne ni kremaste, te malene, slasne bombice svakome će izmamiti osmijeh na lice. Jedan od razloga je čisto psihološki, jer breskvice vežemo uz lijepe svečane trenutke poput obiteljskih proslava, vjenčanja i blagdana, no to ipak nije sve.

Breskvice, za početak, izgledaju vrlo primamljivo, a čim u njih zagrizemo, razveselimo se spoju džema i usitnjenog slatkog tijesta. S obzirom na to da je važno dobro odmjeriti količine navedenih sastojaka (te im, po volji, dodati još kakav tajni začin), sve breskvice nipošto nisu jdnako dobre.

Trik za najbolje breskvice

Mi vam nudimo recept za jedne odlične, a otkrila nam ga je Marijana koju pratimo na instagram profilu S ljubavlju Marijana. Riječ je o starom, provjerenom receptu po kojem ih, kako priznaje, uvijek priprema.

Primijetit ćete da se među sastojcima za tijesto nalazi i otopljena svinjska mast, a baš taj dodatak zaslužan je za osobitu sočnost i mekoću ovog lijepog deserta.

Breskvice

Sastojci

Tijesto:

2 jaja
1 šalica otopljene svinjske masti (oko 200 ml)
1 šalica šećera u prahu (oko 120 g)
½ praška za pecivo
3-4 žlice mlijeka
500 g brašna

Nadjev:

2 vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
nekoliko žlica džema od marelica
100 g čokolade za kuhanje (ili manje po želji)
izdubljene mrvice od breskvica
1 kocka maslaca (oko 30 g)

Dodatno:

nekoliko kapi ekstrakta od jagode ili maline razrijeđenog u vodi
kristal šećer

Priprema

U posudi pomiješajte jaja, šećer u prahu i mast. Dodajte prašak za pecivo, zatim postupno brašno i malo po malo mlijeka, dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 15 minuta, dok lagano ne porumene. Ostavite ih da se kratko ohlade, a zatim svakoj pažljivo izdubite sredinu.

U izdubljene mrvice dodajte malo džema od marelica, otopljenu čokoladu, maslac i vanilin šećer. Promiješajte da dobijete mazivu, mirisnu smjesu. Ako želite, možete dodati i malo ruma.

Nadjenite polovice breskvica i spojite ih po dvije. Gotove breskvice kratko umočite u razrijeđeni ekstrakt od jagode ili maline, ocijedite ih na papirnom ubrusu pa ih uvaljajte u kristal šećer.

Ostavite ih da odstoje nekoliko sati, idealno preko noći, jer što duže stoje, to su mekše i aromatičnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:46