StoryEditorOCM
SlatkoJESENSKA POSLASTICA

Brža verzija cimet rolica: sočni kolač istog okusa možete napraviti ovako, vrlo je lako, a zamirisat će vam cijela kuća

Piše P. M.
18. studenog 2025. - 16:39

Volite cimet rolice, ali nemate strpljenja za proces dizanja tijesta? Onda je ovaj kolač za vas pravo otkriće! Nudi isti miris cimeta, maslaca i vanilije, a priprema je puno brža i jednostavnija. Sve što trebate napraviti jest pomiješati nekoliko osnovnih sastojaka, preliti ih bogatim cimet preljevom i pustiti pećnicu da odradi ostatak posla.

Rezultat je mekan, sočan i blago ljepljiv kolač koji podsjeća na najfinije cimet rolice, a dobit ćete ga bez koraka koji ‘oduzimaju vrijeme‘.

image
Profimedia

Odličan je uz popodnevnu kavu ili trenutke kada jednostavno želite da vam kuhinju ispuni prepoznatljivi miris cimet rolica. Recept smo pronašli kod food blogerice Luce, na njezinom popularnom TikTok i Instagram profilu @lucinaspiza.

@lucinaspiza CIMET ROLICE KOLAČ: 2 jaja 100g smeđeg šećera žlica ekstrakta vanilije (ili vrećica van. šećera) 75g otopljenog maslaca 200ml mlijeka 100ml jogurta 400g glatkog brašna 1 vrećica praška za pecivo Cimet preljev: 100g smeđeg šećera 100g otopljenog maslaca 2 žlice brašna 2 žlice cimeta Premaz: 100g krem sira Žlica šećera u prahu 150ml vrhnja za šlag (može i mlijeko) po želji malo ekstrakta vanilije Zagrijati pećnicu na 180. Jaja, šećer i vaniliju pjenasto smiksati pa dodati otopljen maslac, jogurt i mlijeko. Kratko smiksati pa dodati brašno i prašak, sve sjediniti i uliti u kalup s papirom za pečenje (moj je 22x22cm). Pomiješati sastojke za cimet preljev, preliti preko smjese za biskvit i sve prošarati špatulom kružnim pokretima. Peći 30-35 minuta, ako pečete u banana bread kalupu onda 40-45 minuta ili dok čačkalica ne iziđe suha kad ju zabodete. Topli kolač premazati premazom od krem sira. #cinnamonrolls #kolac #ajmokuhat #recept #desert ♬ Autumn Leaves - Timothy Cole

Kolač inspiriran cimet rolicama

Sastojci:

400 g glatkog brašna
100 g smeđeg šećera
100 g otopljenog maslaca
2 jaja
200 ml mlijeka
100 ml jogurta
žlica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilinog šećera
1 vrećica praška za pecivo

Cimet preljev:

100 g smeđeg šećera
100 g otopljenog maslaca
2 žlice brašna
2 žlice cimeta

Premaz:

150 ml vrhnja za šlag (može i mlijeko)
100 g krem sira
žlica šećera u prahu
malo ekstrakta vanilije po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjelu stavite jaja, šećer i vanilin-šećer te ih pomiješajte mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac, jogurt i mlijeko pa kratko pomiješajte. Umiješajte brašno i prašak za pecivo te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje (22 x 22 cm). U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za cimet preljev, prelijte ga preko biskvita i prošarajte špatulom kružnim pokretima.

Pecite 30–35 minuta, a ako koristite kalup za banana bread pecite 40–45 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha. Topli kolač premažite smjesom od krem sira i poslužite kada se malo ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2025 16:54