Volite cimet rolice, ali nemate strpljenja za proces dizanja tijesta? Onda je ovaj kolač za vas pravo otkriće! Nudi isti miris cimeta, maslaca i vanilije, a priprema je puno brža i jednostavnija. Sve što trebate napraviti jest pomiješati nekoliko osnovnih sastojaka, preliti ih bogatim cimet preljevom i pustiti pećnicu da odradi ostatak posla.
Rezultat je mekan, sočan i blago ljepljiv kolač koji podsjeća na najfinije cimet rolice, a dobit ćete ga bez koraka koji ‘oduzimaju vrijeme‘.
Odličan je uz popodnevnu kavu ili trenutke kada jednostavno želite da vam kuhinju ispuni prepoznatljivi miris cimet rolica. Recept smo pronašli kod food blogerice Luce, na njezinom popularnom TikTok i Instagram profilu @lucinaspiza.
Kolač inspiriran cimet rolicama
Sastojci:
400 g glatkog brašna
100 g smeđeg šećera
100 g otopljenog maslaca
2 jaja
200 ml mlijeka
100 ml jogurta
žlica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilinog šećera
1 vrećica praška za pecivo
Cimet preljev:
100 g smeđeg šećera
100 g otopljenog maslaca
2 žlice brašna
2 žlice cimeta
Premaz:
150 ml vrhnja za šlag (može i mlijeko)
100 g krem sira
žlica šećera u prahu
malo ekstrakta vanilije po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjelu stavite jaja, šećer i vanilin-šećer te ih pomiješajte mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac, jogurt i mlijeko pa kratko pomiješajte. Umiješajte brašno i prašak za pecivo te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje (22 x 22 cm). U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za cimet preljev, prelijte ga preko biskvita i prošarajte špatulom kružnim pokretima.
Pecite 30–35 minuta, a ako koristite kalup za banana bread pecite 40–45 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha. Topli kolač premažite smjesom od krem sira i poslužite kada se malo ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....