StoryEditorOCM
Slatkofino pecivo

Brzi domaći kiflići kao stvoreni za Dane kruha: mekani su i ukusni, a rade se kao od šale. Tajna je u ovom sastojku

Piše T. S. M.
15. listopada 2025. - 08:10

Ako se mislite što napraviti za Dane kruha, evo vam jedan slatki prijedlog: domaći kiflići s džemom i makom. Džem možete odabrati po svom ukusu i po stanju u smočnici, ali mak pokušajte ne izostaviti jer zaista daje poseban okus ovom mekanom pecivu.

Dodatna prednost recepta koji vam predlažemo je u jednostavnosti pripreme - kako ne predviđa korištenje kvasca, nego praška za pecivo, nije potrebno dugo čekati da se tijesto digne: dovoljno ga je zamijesiti i baciti se na pripremu.

Neka vas ne brine to što nije riječ o klasičnom dizanom tijestu. Ovi će kiflići biti jednako rahli kao i oni napravljeni s kvascem, a to je moguće zbog toga što se među sastojcima za pripremu našao i jogurt.

Jogurt zbog svoje kiselosti poticajno djeluje na prašak za pecivo, pomažući mu da bolje odigra svoju ulogu podizanja tijesta. Rezultat su mekani i ukusni, a brzo gotovi domaći kiflići na koje ćete biti ponosni.

Kiflići s džemom i makom

Sastojci:

500 g glatkog brašna
180 g jogurta
120 g maslaca
2 jaja
2 žlice ulja
1 žlica praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica šećera

Nadjev:

200 g džema po izboru

Za premazivanje i posip:

1 jaje
2 žlice maka

Priprema:

Prosijte brašno u zdjelu, dodajte prašak za pecivo, sol i šećer. Umiješajte jogurt, jaja, ulje i rastopljeni maslac, pa zamijesite mekano tijesto. Podijelite ga na 3–4 dijela i svaki razvaljajte u krug debljine oko pola centimetra. Krugove narežite na trokute. Na širi kraj svakog trokuta stavite malo džema, pa zarolajte prema užem kraju oblikujući kiflicu.

Kiflice posložite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite makom. Ostavite desetak minuta da malo odmore, a zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Poslužite mlake ili potpuno ohlađene, uz čašu mlijeka ili šalicu kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:36