Rolice od cimeta ili cinamon rolls, slastica koju su nekoć voljeli samo Skandinavci, polako su, ali sigurno dospjele u sam vrh ljestvice najpopularnijih kolača na svijetu. A kako i ne bi, onako mekane i bucmaste, s neodoljivom aromom po cimetu, maslacu i smeđem šećeru?
Nakon što su postale veliki slatki hit, dobile su i brojne inačice pa postoje rolice s ovakvim i onakvim nadjevima, s glazurom ili bez nje, od klasičnog brioche tijesta, od lisnatog tijesta, od kiselog tijesta...
Jedna od varijacija na temu rolica od cimeta uključuje korištenje popularnih speculaas keksa i namaza na bazi istih (možete ga lako pronaći u većim trgovinama, obično kao Biscoff namaz). Kombinacija je to puna okusa, mekoće i nježnosti, baš kao što i priželjkujete od ovakve vrste peciva.
Rolice od cimeta s nadjevom od keksa
Sastojci
560 g brašna
240 ml mlijeka
150 g speculaas namaza
150 g smeđeg šećera
100 g šećera
70 g maslaca
10 g suhog kvasca
1 žličica cimeta
1 prstohvat soli
2 jaja
malo ulja
Za glazuru:
120 g krem sira
100 g šećera u prahu
60 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1-2 žlice mlijeka
Priprema
U mlako mlijeko dodajte kvasac i žličicu šećera pa pustite da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera i sol. Dodajte jaja, otopljeni maslac i nadošli kvasac pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte ga i ostavite da naraste, oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Kad je tijesto spremno, razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko pola centimetra. Premažite speculaas namazom i pospite mješavinom smeđeg šećera i cimeta. Zarolajte čvrsto, a zatim narežite na jednake komade široke oko 4-5 cm.
Poredajte ih u lim obložen papirom za pečenje, ostavite da ponovno narastu oko 30 minuta, zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.
Pustite ih da se malo ohlade i pripremite glazuru. U manjoj zdjeli pomiješajte omekšali krem sir i maslac pa ih miješajte dok ne postanu glatki. Dodajte šećer u prahu i vaniliju, a zatim postupno ulijevajte mlijeko dok ne dobijete glazuru željene gustoće.
Ako želite da glaze bude gušći, dodajte još šećera u prahu, a ako ga volite rjeđi, dodajte još malo mlijeka.
Premažite mlake rolice i pustite da se glazura otopi i upije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....