StoryEditorOCM
Slatkoslatko savršenstvo

Cimet rolice za nijansu bolje od ostalih: super mekano tijesto puni se nadjevom s posebnim dodatkom, ovo je pravi hit!

Piše T. S. M.
10. studenog 2025. - 19:19

Rolice od cimeta ili cinamon rolls, slastica koju su nekoć voljeli samo Skandinavci, polako su, ali sigurno dospjele u sam vrh ljestvice najpopularnijih kolača na svijetu. A kako i ne bi, onako mekane i bucmaste, s neodoljivom aromom po cimetu, maslacu i smeđem šećeru?

Nakon što su postale veliki slatki hit, dobile su i brojne inačice pa postoje rolice s ovakvim i onakvim nadjevima, s glazurom ili bez nje, od klasičnog brioche tijesta, od lisnatog tijesta, od kiselog tijesta...

Jedna od varijacija na temu rolica od cimeta uključuje korištenje popularnih speculaas keksa i namaza na bazi istih (možete ga lako pronaći u većim trgovinama, obično kao Biscoff namaz). Kombinacija je to puna okusa, mekoće i nježnosti, baš kao što i priželjkujete od ovakve vrste peciva.

Rolice od cimeta s nadjevom od keksa

Sastojci

560 g brašna
240 ml mlijeka
150 g speculaas namaza 
150 g smeđeg šećera
100 g šećera
70 g maslaca
10 g suhog kvasca
1 žličica cimeta
1 prstohvat soli
​2 jaja
malo ulja 

Za glazuru: 

120 g krem sira
100 g šećera u prahu
60 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1-2 žlice mlijeka

Priprema

U mlako mlijeko dodajte kvasac i žličicu šećera pa pustite da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera i sol. Dodajte jaja, otopljeni maslac i nadošli kvasac pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte ga i ostavite da naraste, oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Kad je tijesto spremno, razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko pola centimetra. Premažite speculaas namazom i pospite mješavinom smeđeg šećera i cimeta. Zarolajte čvrsto, a zatim narežite na jednake komade široke oko 4-5 cm.

Poredajte ih u lim obložen papirom za pečenje, ostavite da ponovno narastu oko 30 minuta, zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.

Pustite ih da se malo ohlade i pripremite glazuru. U manjoj zdjeli pomiješajte omekšali krem sir i maslac pa ih miješajte dok ne postanu glatki. Dodajte šećer u prahu i vaniliju, a zatim postupno ulijevajte mlijeko dok ne dobijete glazuru željene gustoće.

Ako želite da glaze bude gušći, dodajte još šećera u prahu, a ako ga volite rjeđi, dodajte još malo mlijeka.

Premažite mlake rolice i pustite da se glazura otopi i upije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 01:28