Poželite li napraviti vrlo ukusne i nježne kroasane koji se divno listaju, vjerojatno ćete najprije pogledati u zamrzivač. Sasvim razumljivo, jer u njemu je sastojak koji vam je neophodan za pripremu upravo takvih domaćih kiflića koji se tope u ustima.
Pogledajte dobro. Ali nemojte tražiti kupovno lisnato tijesto. Ono što tražite pogledom trebao bi biti - maslac. Poslužit će, doduše, i margarin. Zatim se osvrnite oko sebe po kuhinji i potražite jedno sasvim uobičajeno pomagalo. Ne mislimo na valjak, iako će vam i on zatrebati, ali puno manje nego što mislite.
Tražite ribež, odnosno gratakažu, kako volimo reći u Dalmaciji. Ako imate jedno i drugo, na dobrom ste putu za dobiti savršeno mekane i slojevite kroasane. Bez kupovnog lisnatog i bez beskrajnog valjanja i preklapanja tijesta.
Tajna je u tome da se tijesto odmah podijeli na nekoliko komada, od kojih svaki treba razvaljati, a zatim na njega naribati zaleđeni maslac. Trik je zaista jednostavan, a vrlo je učinkovit jer će rezultirati slojevitim tijestom koje će se lijepo napuhati za vrijeme pečenja.
Sad vam treba još samo jedna stvar, a to je recept.
Domaći kroasani
Sastojci:
580-600 g brašna
200 g maslaca
200 ml mlijeka
200 ml vode
40 g svježeg kvasca
4 žlice ulja
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 žumanjak
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte kvasac, šećer i malo brašna, dobro promiješajte i pustite da se smjesa zapjeni i naraste.
Pomiješajte uzašli kvasac s većinom brašna vodom, uljem i solju pa zamijesite glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte ostatak brašna. Tijesto pokrijte i ostavite da se odmori 15-ak minuta, a zatim ga oblikujte u kobasicu i narežite na 15 komada, a svaki disk razvaljajte u krug.
Preko sedam krugova naribajte zaleđeni maslac pa ih složite jedan na drugi i na vrh stavite osmi krug na koji niste naribali maslac. Uredno ih složite kako bi vam ih ilo lakše razvaljati.
Kad ste razvaljali tijesto u krug na debljinu od otprilike 4 mm, prerežite ga po sredini na dva jednaka dijela, a zatim ga još jednom prerežite okomitim rezom tako da dobijete četiri dijela. Režite križajući linije u sredini tijesta sve dok ne dobijete 32 trokuta jednakih dimenzija.
Svakom trokutu na najdeblji dio stavite nadjev po želji, tijesto savijte rolajući prema vrhu i dobivene kifliće stavite u posudu za pečenje prekrivenu papirom pazeći na razmak. Premažite ih razmućenim žumanjkom pa ih ostavite da se dižu oko sat vremena pa ih pecite na 200 stupnjeva Celzija dok ne narastu i lijepo porumene.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....