StoryEditorOCM
SlatkoTISUĆU RASKOŠNIH LISTOVA

Napoleon torta spaja jednostavne sastojke u neodoljiv desert. Evo recept i detalji kako da vam ovaj klasik ispadne savršeno

Piše K. V.
21. kolovoza 2025. - 19:10

Napoleon torta je klasik europskog slastičarstva, posebno vezan uz francusku i rusku kuhinju, a na to nas i njeno ime asocira. S francuskim slastičarstvom je veže spoj maslenog lisnatog tijesta s bogatom kremom od vanilije, baš kao u čuvenom Mille-feuille (tisuću listova). U Rusiji se pak udomaćila prije parsto godina i postala je omiljena torta na njihovim svečanim stolovima, a legenda kaže da je ime dobila u spomen na Napoleonov poraz u Rusiji kad se njegova vojska razlistala baš poput kora ove famozne torte.

image
Privatni album

Torta se slaže u naizmjeničnim slojevima lisnatog tijesta i klasične slastičarske kreme od vanilije. Lagano karamelizirane, hrskave kore savršeno upijaju kremu tijekom odležavanja (najbolje je tortu napraviti dan ranije), pa se dobije raskošan, ali istodobno nježan desert.

image
Shutterstock

Postoji niz inačica torte i dostupnih recepata koji se razlikuju po količini maslaca i žumanjaka, neki uključuju slatko vrhnje ili kondenzirano mlijeko, u nekima je više tijesta... Da se razumijemo, mnogi su odlični, a nama se ovaj najviše sviđa jer su kore lagane, krema bogata, a sve skupa nije premasleno i slatko. Za najbolji rezultat napravite domaće tijesto, no u praksi se često pravi s gotovim lisnatim tijestom. 

Količina u receptu je za tortu promjera 24 - 26 cm s 8 -10 slojeva kora. 

image
Shutterstock

Napoleon torta

Sastojci

Kore:

550 g glatkog brašna
300 g hladnog maslaca
150 ml hladne vode
1 jaje
1 žličica soli 
1 žlica votke
1 žlica bijelog octa

Krema:

250 g šećera
100 g gustina
100 g maslaca 
1,2 l mlijeka
10 žumanjaka
2 mahune vanilije ili 2 žličice ekstrakta

Priprema

Umijesite brašno s hladnim maslacem da dobijete mrvičastu smjesu, dodajte sol, jaje, votku, ocat i hladnu vodu pa brzo zamijesite da se tijesto poveže. Nemojte premijesiti tijesto, ono mora ostati heterogeno, a maslac hladan. Podijelite ga na 8 - 10 kuglica, prekrijte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Dobro zagrijte pećnicu na 200 ºC. Za najbolju vremensku efikasnost pripremite dva pleha i dovoljno papira za pečenje jer dok se jedna kora peče pripremat ćete sljedeću. Ako vam se tijesto ugrije dok ga valjate ohladite ga prije pečenja ili držite u frižideru, za lijepe listiće važno je da je hladno. Razvaljajte kuglice na tanke krugove promjera 24 - 26 cm. Da bi vam bilo praktičnije i urednije slagati tortu, kalupom za tortu izrežite tijesto prije pečenja, ali ostavite tako izrezano, jer ćete višak koristiti za posipanje torte, a usput ćete dobiti lijepo pravilno ispečen krug. Možete rezati i pečene kore ili već složenu tortu, ali na ovaj način dobit ćete najljepši rezultat. Pecite dok ne porumene, oko 8 min. 

Za pripremu kreme slijedite uobičajeni postupak za slastičarsku kremu. U loncu zagrijte mlijeko s vanilijom, a u zdjeli izmiješajte žumanjke, šećer i škrob s malo hladnog mlijeka da dobijete homogenu smjesu bez grudica. Vruće mlijeko polako ulijevajte u smjesu žumanjaka, stalno miješajte i sve vratite na vatru. Važno je polako dolijevati vruće mlijeko da se žumanjci temperiraju. Kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite je do sobne temperature, a omekšali maslac pjenasto izradite. Sjedinite kremu i maslac, a vodite računa da oboje bude sobne temperature. 

Stavite prvu koru na pladanj i premažite je kremom. Svaki sloj premažite sa sedam do osam žlica kreme i razmažite je do rubova. Nastavite slagati red za redom dok ne potrošite kore. Komadiće koji su vam ostali od rezanja kora sitno izmrvite, možete komadiće staviti u vrećicu pa ih zgnječiti tako da valjate valjkom preko vrećice. Na kraju premažite cijelu tortu preostalom kremom i pospite je mrvicama od tijesta. Ostavite bar 12 sati u hladnjaku, a prije posluživanja je možete izvaditi pola sata na sobnu temperaturu da se malo opusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 18:45