Iz Gorskog kotara stiže nam divna sezonska delicija, štrudel od borovnica po receptu blogerice Vanje Vukadinović koja živi upravo tamo gdje mnogi od nas zbog ljetnih vrućina i usijanog asfalta želie pobjeći. U planinama Gorskog kotara.
Štrudel od borovnica tipičan je desert te regije, pa ako ga pripremite, makar vas okus može odvesti u svježije krajeve. Vanja koju pratimo na blogu Gorski kotao prava je majstorica u izradi tijesta (i to s domaćim kvasom) pa nas nagovara na domaće kore, a za potpuni doživljaj preporučuje divlje borovnice (moguće ih je nabaviti i u našim krajevima zahvaljujući OPG-ovima koji ih dostavljaju).
Iako se slažemo s njom, vjerujemo da će proći i gotove kore, ali ako ste nabavili domaće, svježe borovnice, svakako ih iskoristite! U protivnom, poslužit će vam i one koje vam se nađu pri ruci, pa čak i zamrznute.
Štrudel od borovnica
Sastojci:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna (ili onog za bureke i pite)
prstohvat soli
5 žlica ulja
280 ml mlake vode
Za nadjev:
700 g do 1 kg borovnica
100 do 130 g šećera (ovisno koliko su borovnice slatke)
strugana mahuna vanilije ili 2 vanilin šećera
mljeveni cimet
3 do 4 žlice krušnih mrvica
100 g otopljenog maslaca
Priprema:
U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Umijesite tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Kad se sastojci povežu, premjestite tijesto na radnu plohu i mijesite ga 10-ak minuta, dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte kuglu i snažnim, kratkim pokretima bacajte tijesto o plohu najmanje 30 puta – to pomaže razvoju glutena. Zatim ga stavite u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji barem sat ili dva (može i preko noći u hladnjaku).
Na stol stavite plahtu ili stolnjak, nauljite ruke pa tijesto najprije spljoštite prstima. Tijesto se u ovoj fazi ne posipava brašnom, već se koristi isključivo masnoća, kako ne bi pucalo. Razvlačite ga od sredine prema rubovima dok ne postane tanko i prozirno. Ako se i malo potrga, ne brinite – neće smetati.
Kad ste postigli željenu debljinu, odrežite deblje rubove, poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite borovnice. Pospite šećerom i malo cimeta, a zatim dodajte struganu mahunu vanilije sa šećerom ili vanilin šećer. Po svemu pospite krušne mrvice. Uz pomoć stolnjaka zarolajte savijaču.
Stavite štrudel u pleh obložen papirom za pečenje i premazan maslacem. Premažite ga ostatkom maslaca i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 do 50 minuta, dok ne porumeni. Vrući štrudel poškropite s malo mineralne vode i pokrijte krpom dok se ne prohladi.
Poslužite mlak, posut šećerom u prahu. Po želji ga poslužite i s tučenim slatkim vrhnjem, kuglicom sladoleda ili preljevom od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....