Jeste li čuli za fritule koje su toliko mekane da se nazivaju nuvolette, odnosno oblačići? Taj naziv zaista nose s punim pravom, jer su vrlo prozračne i lagane, a pored toga imaju još jednu prednost - nikad ne upiju puno ulja za vrijeme prženja. Tako su nemasne da su mnogi uvjereni da se uopće ne prže. Ali prže se, naravno, kao i većina karnevalskih slastica koje su nam toliko drage u ovo doba godine.
Tajna njihove jedinstvene, nježne strukture je u tome što im je jedan od sastojaka slatko vrhnje. Baš kao što mi u naše fritule volimo staviti jogurt, u nuvolette ide taj mliječni proizvod. I mijenja sve...
Za prekrasan okus, ali i za to što odbijaju upiti ulje, zaslužan je jedan drugi sastojak: limun. Kao prava sicilijanska slastica, nuvolette su krcate aromatične korice tog južnog voća. Uzmite u obzir i to da su sicilijanski limuni nešto veći i sočnijih od ovdašnjih pa ćete lako zamisliti kakav predivan okus imaju.
Nuvolette/Sicilijanske fritule
Sastojci:
250 g brašna tipa 00
150 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
2 jaja
1 limun
1 žličica praška za pecivo
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješajte jaja i šećer. Umiješajte slatko vrhnje. Dodajte naribanu koricu limuna.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa dodajte smjesi jaja i vrhnja. Miješajte kuhačom dok ne dobijete tijesto. Treba biti dovoljno čvrsto da u njega možete zabosti žlicu.
Zagrijte ulje pa u njega ubacite komadičak tijesta kako biste provjerili je li dovoljno vruće. Ako se odmah stane pjeniti i ispliva na površinu, ulje je optimalno zagrijano.
Vadite malo po malo tijesta i spuštajte ga u vrelo ulje. Pržene fritule ocijedite na kuhinjskom papiru i pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....