U Dalmaciji postoji starinska izreka: "Mrtvi dan, na maslinu štap", što znači da s dolaskom ovog blagdana i službeno počinje sezona branja maslina. Još je jedna tradicija vezana uz berbu, a to je počastiti berače dobrim objedom te, po povratku s branja, vrućim domaćim fritulama. Tradicionalnih recepata za fritule zaista ne manjka, puno smo vam ih već preporučili, stoga smo se ovog puta odlučili za meli odmak od tradicije i jedne ponešto drugačije, ali i dalje jako dobre fritule.
Riječ je o talijanskom receptu za njihovu inačicu fritula koje se zovu castagnole, a za razliku od naših umaju jedan zanimljiv dodatak: sir ricottu. Zahvaljujući ricotti, tekstura im je sočnija i vlažnija, što ih čini - ako je to uopće moguće - još boljima. Dobili smo ga od Teute Mihalić koju pratimo na @bakewithteuta.
Fritule - Castagne
Sastojci:
230 g ricotte
150 g brašna (+malo extra za oblikovanje)
60 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 prašak za pecivo
korica limuna i naranče
suncokretovo ulje
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke (osim ulja), tijesto treba bit mekano i ljepljivo.
Uz pomoć malo brašna oblikujte loptice i pržite ih na srednjoj vatri.
Castagnole se same okreću pa kad dobiju lijepu zlatnu boju to je znak da su gotove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....