StoryEditorOCM
Slatkomekane i mirisne

Fritule postaju još bolje uz hit sastojak jeseni! Isprobajte recept bez mrvice šećera, a za najbolji okus napravite ovo

Piše T. S. M.
23. listopada 2025. - 08:10

Tikva, bilo muškatna, butternut ili hokkaido, je jedna od najpopularnijih jesenskih namirnica, obožavamo je u kremastim rižotima, gustim juhama i slasnim pitama, no jeste li je ikad pokušali ubaciti u fritule?

Vjerujte, isplati se.

Kako dodati tikvu u fritule?

Najlakši način je naribaci je sitno i umiješati u smjesu prema receptu koji volite (najbolje je uzeti neki recept koji podrazumijeva jabuke, poput ovog ovdje), no postoji i malo složeniji, ali zato puno, puno bolji način.

image
Laurent Ferriere/Hans Lucas Via Afp

Ako tikvu najprije ispečete, intenzivirat ćete joj okus i učiniti je slađom, blago karamelastom, što će se savršeno spojiti s aromama ostalih sastojaka koje obično koristimo u fritulama.

Recept bez šećera

Da se ne biste gnjavili s preračunavanjem i eksperimentiranjem, donosimo vam jedan recept među čijim se sastojcima nalazi pire od pečene tikve, a dodatni mu je bonus to što smjesa za fritule ne sadrži šećer. Ako vam je stalo do tog detalja, tada ispečene fritule nemojte posipati šećerom, nego ih pokapajte medom ili javorovim sirupom.

image
Shutterstock

Fritule s tikvom

Sastojci:

800 g očišćene tikve 
250 g brašna
3-4 žlice mlijeka ili mineralne vode
2 žlice javorova sirupa
1/2 praška za pecivo
malo cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tikvu ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kocke. Posložite je na lim obložen papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta, dok ne omekša. Kad se malo ohladi, usitnite je u blenderu u glatki pire i odmjerite 400 g.

U većoj zdjeli pomiješajte pire od tikve i javorov sirup. Dodajte brašno i po potrebi malo mlijeka ili mineralne vode kako biste dobili gusto tijesto koje se može vaditi žlicom. Po želji umiješajte i malo cimeta.

U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Žličicom grabite male količine smjese i spuštajte ih u vruće ulje. Pržite 2-3 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite fritule na papirnate ubruse da se ocijede od viška ulja.

Još tople pospite mješavinom šećera i cimeta ili ih pokapajte medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:50