Hajde recite, poznajete li uopće nekoga tko ne voli husarske kolačiće, one prekrasne male prhke keksiće s rupicom punom marmelade, po mogućnosti domaće? Ti starinski keksići svima izmame osmijeh na lice, a odlična su alternativa linzerima, jer tijesto ne treba valjati, pa rezati, pa spajati... sve je gotovo u jednom potezu za koji nije potreban nikakav poseban pribor, osim - eventualno - kuhače čijim se dnom rade udubljenja u koje kasnije ide marmelada.
Inače, ako vas zanima kako su husarski kolačići dobili naziv, možemo vam ponuditi objašnjenje da se riječ husar obično dovodi u vezu s mađarskim husarima - neki čak navode da se za udubine u keksu koristilo dugme s husarske uniforme - ili pak s buđenjem mađarske nacionalne svijesti u drugoj polovici 19. stoljeća, ali to je prije nagađanje nego potvrđena činjenica.
Da stvar bude kompliciranija, neki tvrde da je riječ o desertu iz njemačke kulinarske tradicije. Enigmu smo naumili rasvijetliti, no nsmo uspjeli pronaći izvor s dovoljno kredibiliteta. Jedino smo uspjelin utvrditi kako je riječ o starinskoj slastici koja je zabilježena u rukopisnoj zbirci recepata Storno Miksáné Slame Eleonóre s kraja 19. stoljeća te da se prema običaju priprema kao božićni sitni kolač, a zbog dugog roka trajanja.
No, nismo odustali od potrage i, ne budi nam teško, bacili smo se na istraživanje husara i njihove tradicije. E, tu smo pronašli odgovor koji nam nekako najviše drži vodu.
Pogledajte uniformu ove dvojice na fotografiji. Vidite li onaj ukras na kapi? Ne podsjeća li na kusarske kolačiće? Što se nas tiče, to je odgovor na pitanje otkud ovim keksićima ime. No, znamo da vas ipak najviše zanima dobar recept, a imamo i to.
Odličan recept za simpatične husarske kolačiće otkrila nam je Nikolina Meić, koju pratimo na Instagramu Moj slatki pijat.
Husarski kolačići
Sastojci
500 g brašna
300 g maslaca (sobne temperature)
150 g mljevenih orašastih plodova (lješnjaci su posebno dobar izbor)
140 g šećera
3 žumanjka
1 vanilin šećer
marmelada po želji
šećer u prahu
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte žumanjke i vanilin šećer pa promiješajte. Umiješajte mljevene orašaste plodove i postupno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, podatno tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte i ostavite u hladnjaku oko sat vremena da se stisne.
Ohlađeno tijesto oblikujte u manje kuglice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Drškom kuhače ili prstom napravite udubljenje u sredini svakog kolačića. Kolačići se peku u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta, dok lagano ne dobiju boju.
Još mlake kolačiće pospite šećerom u prahu, a kada se ohlade, udubljenja napunite marmeladom po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....