StoryEditorOCM
Slatkodobre kao klasične

Imamo top recept za cimet rolice gotove u 45 minuta! Spasit će vas kad vas uhvati iznenadna želja za omiljenim pecivom

Piše K. V.
26. rujna 2025. - 19:23

Iako nisu nikakva novost, cimet rolice nisu bile toliko poznate do unazad desetak godina, a još je manje vremena prošlo otkad su stekle golemu popularnost koju danas imaju. Mi smo također obožavateji i sigurni samo da nisu samo instant zvijezda nego da će zauzeti mjesto uz npr. buhtle među domaćim pecivima.

Dizano tijesto s nadjevom od cimeta, a sve preliveno slatkim umakom od sira je jednostavno predobra kombinacija i sasvim je jasno zašto imaju toliko obožavatelja.

Kao i svako pecivo odnosno slastica od dizanog tijesta i cimet rolice zahtjevaju vrijeme za pripremu, što znači planiranje unaprijed. To je u redu ako vas ne uhvati iznenadna želja za ovim pecivom. Osim toga, ruku na srce, nije baš da se mogu kupiti na svakom kantunu, a još teže ćete naći one prave.

Kako napraviti brze cimet rolice

Zato vam donosimo recept za brze cimet rolice, i to zbilja brze jer je vrijeme sa 4 - 5 sati koliko je potrebno za pripremu standardnih cimet rolica svedeno na niti sat vremena! Ma, ako sve bude išlo glatko gotove su za 45 minuta!

Ključ je u tome da se tijesto priprema bez kvasca, dakle bez dizanja. Ako ste sad još više skeptični nemojte biti, znamo da cimet rolice moraju imati mekano tijesto.

Zahvaljujući prašku za pecivo i sodi bikarboni, koji reagiraju s kiselinom iz jogurta, tijesto ima mekoću, a da bi bilo bogato tu su i jaja i maslac. Ove brzinske cimet rolice punjene su sočni nadjevom te kremastim umakom čija je gustoća taman kakva treba biti. Dakle, recept ima sve što prava cimet rolica treba imati, samo što priprema traje kraće i to zahvaljujući gore spomenutom spoju sastojaka.

image
Shutterstock

Brze cimet rolice

Sastojci

Tijesto

350 g glatkog brašna 
180 ml jogurta (tekući ili čvrsti razrijeđen s malo mlijeka)
70 g maslaca
50 g šećera
1 veliko jaje
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/4 žličice sode bikarbone

Nadjev

70 g smeđeg šećera 
50 g maslaca
1 žlica mljevenog cimeta

Preljev

110 g punomasnog krem sira 
80 g šećera u prahu
30 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

Upalite pećnicu na 180 ºC. Izmiješajte suhe sastojke i zatim dodavajte jaje, otopljeni maslac (pričekajte da se malo ohladi prije dodavanja u tijesto) i hladni jogurt. Miješajte kuhačom dok se smjesa ne izjednači. Dobit ćete mekano i ljepljivo tijesto, takvo treba biti, no ako je ipak preljepljivo da biste s njime radili dodajte još brašna, ali samo nužnu količinu i to postepeno, žlicu po žlicu. Nabrašnite radnu površinu i tijesto pa ga razvaljajte u pravokutnik dimenzija otprilike 25x35 cm. 

Tijesto namažite jako omekšalim maslacem zatim po njemu ravnomjerno pospite izmiješane šećer i cimet. Zarolajte tijesto pa jako oštrim nožem režite rolice i slažite u pleh namazan maslacem. Trebali biste dobiti 12 rolica, držite se debljine 2,5 - 3 cm. Pecite 25 min, dok ne porumene. 

Dok se rolice peku napravite preljev. Mikserom tucite krem sir dok ne postane kremast, zatim dodajte omekšali maslaci i nastavite miksati dok se ne izjednači. Konačno, umiksajte šećer i vaniliju. Rasporedite preko vrućih cimet rolica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 22:08