StoryEditorOCM
SlatkoNEODOLJIVO

Jednostavan kolač od jabuka oduševit će vas sočnošću i profinjenim okusom. Evo u čemu je tajna, a tako je lako

Piše T. S. M.
28. siječnja 2025. - 08:10

Ako ste ljubitelj jednostavnih kolača i niste baš tip koji će se gnjaviti s valjanjem kora i kuhanjem krema, prava stvar za vas mogla bi biti jednostavna slastica s jabukama koja se može ispeći u obliku torte ili pak kao klasičan, pravokutan kolač.

Ljepota ovog kolača, osim u tome što je jako sočan i ima vrlo profinjen okus, je u njegovoj jednostavnosti: nema kora, nema krema, a opet je jako dobar. Sav posao koji trebate obaviti svodi se na miješanje tijesta u koje potom trebate dodati jabuke pa zatim sve to zajedno prebaciti u kalup za pečenje.

Tajna osobitog okusa i sočnosti krije se u preljevu koji se radi od smeđeg maslaca. Bez brige, to je sasvim običan maslac koji najprije treba karamelizirati. To nije tako teško kako zvuči, samo ga trebate otopiti pa kuhati dok ne posmeđi. Osobit trud, dakle, nije potreban, ali je potreban oprez, jer maslac lako izgori. Kako vam se to ne bi dogodilo, koristite posudu debljeg dna i ne mičite se od štednjaka dok posao nije gotov. Neće vam trebati puno vremena, ugodan, orašasti miris i aroma koja će prožeti kolač bit će vam zaslužena nagrada.

Sočni kolač od jabuka

Sastojci

150 g brašna
100 g šećera
100 ml ulja
3 jabuke
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
šećer u prahu

Preljev

150 ml mlijeka
50 g maslaca
30 g šećera u prahu

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo, dodajte im jaja i ulje pa miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto. U smjesu dodajte narezane jabuke pa je prebacite u kalup za pečenje obložen papirom i pecite na 190 stupnjeva oko 35 minuta.

Desetak minuta prije nego je kolač pečen, u posudi debljeg dna otopite maslac pa ga kuhajte uz miješanje dok se ne prestane pjeniti, a na dnu mu se nađu smeđi komadići. Procijedite ga, pričekajte da se malo ohladi pa mu dodajte mu šećer i dobro izmiješajte, zatim smjesi dodajte mlijeko i miješajte preljev dok se ne ujednači. 

Pečeni kolač dugačkim štapićem izbockajte na više mjesta, pazeći da su rupice podjednako udaljene. Preko kolača prelijte smjesu s mlijekom i smeđim maslacem i pričekajte dok sve ne upije. Kad se malo ohladi, po želji ga možete posuti šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 20:09