StoryEditorOCM
Slatkostarinska slastica

Keksi bez brašna koji se tope u ustima: nekoć su se pekli samo u samostanima i apotekama, a najbolji su uz prošek i kavu

Piše T. S. M.
2. srpnja 2025. - 08:10

Ricciarelli su delikatni starinski desert čiji korijeni sežu u Toskanu 14. stoljeća. U prošlosti su se pripremali u samostanima i kod speziala, tadašnjih apotekara, jer su samo oni imali pristup skupim začinima i aromama.

Prema povijesnim zapisima potječu iz Siene, a vjeruje se da su ih u Italiju donijeli križari ili trgovci s Bliskog istoka. U to vrijeme, bademi, šećer i začini poput vanilije bili su luksuzne namirnice, dostupne tek u samostanima i bogatim kućama. 

Tradicionalno se rade bez brašna i vrlo su omiljeni, jer su primamljivo hrskavi izvana, a podatni i mirisni iznutra. Savršeni su uz čaj, kavu ili kao slatki zalogaj poslije ručka, a poslužite li ih uz prošek ili neko drugo desertn vino, prijat će vam još bolje. 

image
Mario Kučera

Nudimo vam recept koji smo dobli od organizatora manifestacije MEETeatING Mediterranean koja je u Bolu okupila domaće i inozemne partnere i prijatelje s ciljem promocije mediteranske prehrane kao baštine, svakodnevice i kulturnog identiteta (više o manifestaciji možete pročitati ovdje). 

Jedan od sudionika manifestacije bila je Nataša Krezić, blogerica koju možete pratiti na blogu Natin pjat, a među jelima koje je pripremila bili su upravo ovi keksi. 

Ricciarelli

Sastojci 

Za smjesu:

180 g bademovog brašna (ili sitno mljevenih blanširanih badema)
110 g sitnog bijelog šećera
svježe naribana korica 1 neprskanog limuna
3 kapi ekstrakta badema
prstohvat soli
2 bjelanjka (L veličina, sobne temperature)
2 žličice meda
60 g sušenih višanja ili brusnica (sitno nasjeckanih)

Za koricu:

1 dodatni bjelanjak
150 g listića badema

Priprema:

Uključite pećnicu na 190 °C (ili 170 °C s ventilatorom). Obložite dva lima papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, šećer, limunovu koricu, ekstrakt badema, sol i nasjeckano sušeno voće.

U drugoj posudi miksajte bjelanjke i med dok ne dobijete mekanu, prozračnu smjesu (oko 2 minute ručnim mikserom srednje jakosti).

Bjelanjke pažljivo umiješajte u smjesu s bademima (ako se snijeg malo „slegne“, to nije problem – i dalje će keksi uspjeti).

U jednoj zdjelici vilicom lagano razmutite dodatni bjelanjak. U drugoj pripremite listiće badema.

Malom žlicom uzimajte smjesu (oko 20 g po komadu) i oblikujte kuglice promjera 2,5 cm. Svaku kuglicu najprije uvaljajte u bjelanjak, zatim u listiće badema. Ne zamarajte se savršenim oblikom – Ricciarelli vole rustikalan izgled!

Složite ih na lim s razmakom od 2,5 cm. Pecite 13–15 minuta, dok lagano ne porumene. Provjerite ih već nakon 12 minuta jer bademi brzo tamne.

Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi do 10 dana. Mogu se i zamrznuti.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:41