Ricciarelli su delikatni starinski desert čiji korijeni sežu u Toskanu 14. stoljeća. U prošlosti su se pripremali u samostanima i kod speziala, tadašnjih apotekara, jer su samo oni imali pristup skupim začinima i aromama.
Prema povijesnim zapisima potječu iz Siene, a vjeruje se da su ih u Italiju donijeli križari ili trgovci s Bliskog istoka. U to vrijeme, bademi, šećer i začini poput vanilije bili su luksuzne namirnice, dostupne tek u samostanima i bogatim kućama.
Tradicionalno se rade bez brašna i vrlo su omiljeni, jer su primamljivo hrskavi izvana, a podatni i mirisni iznutra. Savršeni su uz čaj, kavu ili kao slatki zalogaj poslije ručka, a poslužite li ih uz prošek ili neko drugo desertn vino, prijat će vam još bolje.
Nudimo vam recept koji smo dobli od organizatora manifestacije MEETeatING Mediterranean koja je u Bolu okupila domaće i inozemne partnere i prijatelje s ciljem promocije mediteranske prehrane kao baštine, svakodnevice i kulturnog identiteta (više o manifestaciji možete pročitati ovdje).
Jedan od sudionika manifestacije bila je Nataša Krezić, blogerica koju možete pratiti na blogu Natin pjat, a među jelima koje je pripremila bili su upravo ovi keksi.
Ricciarelli
Sastojci
Za smjesu:
180 g bademovog brašna (ili sitno mljevenih blanširanih badema)
110 g sitnog bijelog šećera
svježe naribana korica 1 neprskanog limuna
3 kapi ekstrakta badema
prstohvat soli
2 bjelanjka (L veličina, sobne temperature)
2 žličice meda
60 g sušenih višanja ili brusnica (sitno nasjeckanih)
Za koricu:
1 dodatni bjelanjak
150 g listića badema
Priprema:
Uključite pećnicu na 190 °C (ili 170 °C s ventilatorom). Obložite dva lima papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, šećer, limunovu koricu, ekstrakt badema, sol i nasjeckano sušeno voće.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke i med dok ne dobijete mekanu, prozračnu smjesu (oko 2 minute ručnim mikserom srednje jakosti).
Bjelanjke pažljivo umiješajte u smjesu s bademima (ako se snijeg malo „slegne“, to nije problem – i dalje će keksi uspjeti).
U jednoj zdjelici vilicom lagano razmutite dodatni bjelanjak. U drugoj pripremite listiće badema.
Malom žlicom uzimajte smjesu (oko 20 g po komadu) i oblikujte kuglice promjera 2,5 cm. Svaku kuglicu najprije uvaljajte u bjelanjak, zatim u listiće badema. Ne zamarajte se savršenim oblikom – Ricciarelli vole rustikalan izgled!
Složite ih na lim s razmakom od 2,5 cm. Pecite 13–15 minuta, dok lagano ne porumene. Provjerite ih već nakon 12 minuta jer bademi brzo tamne.
Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi do 10 dana. Mogu se i zamrznuti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....