Jede vam se nešto slatko, a niste baš raspoloženi za slastičarske avanture? Nema veze, jer pronašli smo vam jedan odličan, a vrlo jednostavan recept. Dobili smo ga od prave majstorice, Irene Gavran koju pratimo na blogu i Instagramu Pregacha pa smo sigurni da je stvarno odličan.
Irena ovu slasticu priprema od jagoda, mascarponea i keksa, ali nije riječ o tiramisuu s jagodama. Ova slastica sastoji se od dvije kreme, jedna je od jagoda, dok druga jako podsjeća na kreme koje idu u torte od sira, jer pored mascarponea sadrži i bijelu čokoladu. Irena poručuje da se prema ovom receptu dobije količina dovoljna za dva velika kalupa za kruh pa oni kojima dva kalupa za kruh nisu na raspolaganju mogu prepoloviti navedene sastojke ili kolač napraviti u većem kalupu.
Kremasti kolač od keksa i jagoda
Sastojci:
Krema od jagoda
500 g jagoda
50 g šećera (dodajte više po potrebi)
40 g gustina
oko 100 ml vode za otapanje gustina
50 g maslaca za kremastiju teksturu
Cheesecake krema
700 g mascarponea ili krem sira
300 g otopljene bijele čokolade
50 g šećera u prahu (dodajte ili smanjite prema ukusu)
500 ml vrhnja za šlag
Ostalo
oko 500 g petit keksa
mlijeko za umakanje keksa
Priprema:
Skuhajte kremu od jagoda tako da stavite kuhati jagode, šećer i par žlica vode. Kad omekšaju, usitnite ih. Dodajte gustin otopljen u vodi i kuhajte dok se krema ne zgusne. Na kraju, dodajte maslac i miješajte dok se maslac ne otopi pa pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite je da se ohladi.
Izmiksajte krem sir sa šećerom, zatim dodajte otopljenu čokoladu. Na kraju, dodajte hladno vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete finu, glatku kremu.
Obložite kalupe prozirnom folijom.
Slažite redom: keks, krema od sira, keks, krema od jagoda, keks, krema od sira, keks, krema od jagoda, zatim još kreme i završite s kremom od sira i keksom na vrhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....