Svaka kuća u Dalmaciji koja drži do slatke tradicije ima svoj recept za kroštule, a mi vam nudimo recept - Miljenka Smoje. Kako to recept Miljenka Smoje, zapitali smo se kad smo ga pronašli na Instagram profilu Ladislave Gidon, pa smo je zamolili za pojašnjenje.
Kako nam je objasnila, njena je mama, inače vjerna slušateljica Radio Splita, jednom davno zapisala recept koji je iz knjige neponovljivog pisca u jednoj svojoj emisiji pročitao legendarni Jadran Marinković.
Eto, same pohvale, a vjerujemo da će ih zaslužiti i kroštule prema ovom receptu. Lada nas uvjerava da su odlične i da nikad nisu masne.
Kroštule
Sastojci
4 žumanjka
1 žlica šećera
2 žlice rakije
1/3 žličice soli
naribana korica jednog neprskanog limuna
brašno po potrebi
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema
U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, rakiju, naribanu koricu limuna i sol. Dodajte tri žlice brašna pa zamijesite, zatim dodajte još malo brašna koliko god treba da dobijete tvrdo tijesto.
Razvaljajte tijesto što tanje pa nazupčanim kolutićem za rafiole ili običnim nožem režite trake široke 2-3 centimetra i duge oko 8 centimetara. U sredini svake trake napravite otvor dugačak oko dva centimetra pa kroz njega provucite jedan kraj trake.
Zagrijte ulje i pržite pripremljene komade na srednje jakoj vatri oko minutu do dvije sa svake strane, pazeći da ne potamne. Izvadite ih na papirnate ubruse da se ocijede.
Još tople pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....