StoryEditorOCM
Slatkoslatka fantazija

Lagane kore, dvije kreme i puno malina: Biserka ima recept za kremast i osvježavajuć ljetni kolač, evo kako ga točno radi

Piše T. S. M.
7. srpnja 2025. - 18:23

Lagano, kremasto, voćno, osvježavajuće... to su riječi kojima bismo opisali savršen ljetni desert. I znate što? Pronašli smo slasticu koja točno odgovara tom opisu. Ne samo da smo je pronašli, nego smo dobili recept i to od prave majstorice, čije recepte za slastice obožava skoro 150 tisuća vjernih pratitelja na Instagramu.

Profil o kojem je riječ zove se Slatki biseri, a majstorica koja stoji iza njega je Biserka Radanović.

Sigurno vas zanima i o kojem se kolaču radi, no mislimo da će vam recept koji slijedi i video koji ćete pronaći u nastavku najbolje predstaviti o kakvom vam slatkom savršenstvu pričamo.

image
Privatni album

Voćna torta s malinama

Sastojci:

Kore:

20 žlica šećera
16 žlica mljevenih lješnjaka
16 žlica mljevenih badema
4 ravne žlice gustina
20 bjelanjaka

Žuta krema:

350 g šećera
250 g maslaca
250 g bijele čokolade
1,3 l mlijeka
130 g gustina
1 žlica ekstrakta vanilije
20 žumanjaka

Bijela krema:

100 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja

Dekoracija:

120 g krem sira 
400 ml slatkog vrhnja

Dodatno:

600-700 g svježih malina

Priprema:

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer. Kada smjesa postane gusta i sjajna, lagano umiješajte mljevene lješnjake, bademe i gustin. Smjesu podijelite na četiri dijela i svaku koru pecite u limu dimenzija 38 × 28 cm, obloženom papirom za pečenje, na 200 °C oko 20 minuta.

U veću posudu ulijte 1 l mlijeka i dodajte šećer. Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte sa žumanjcima i gustinom, pazeći da ne ostanu grudice. Kad mlijeko provri, dio ulijte u smjesu sa žumanjcima kako biste ih temperirali, zatim sve vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. U vruću kremu umiješajte vaniliju, nasjeckanu bijelu čokoladu i omekšali maslac. Dobro promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku – najbolje preko noći.

Umutite slatko vrhnje i mascarpone u glatku kremu.

Slatko vrhnje umutite s krem sirom u čvrstu, mazivu smjesu.

Na pladanj stavite prvu koru, premažite je žutom kremom, zatim bijelom, rasporedite maline. Postupak ponavljajte do zadnje kore, na koju ide samo žuta krema. Tortu obložite pripremljenom kremom od vrhnja i sira, po želji dodatno ukrasite svježim malinama i ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 07:25