StoryEditorOCM
SlatkoMAK NA KUGLOF

Ljubitelji popularnog sastojka odmah će se zaljubiti u ovaj kolač. Bez glutena je i sočan, priprema stane u dvije crtice

Piše K. V.
8. rujna 2025. - 19:35

Više je vrsta maka, neki su poznati po svom opojnom djelovanju, nekima se divimo svakog proljeća kad preplave polja crvenom bojom, a neke imaju vjernu publiku među slatkoljupcima. Uz vjerne obožavatelje, postoje i oni koji ne vole mak, a mi bi se usudili tiho reći da to može biti jer nisu probali uspješne kolače koji ga sadrže, bar za dio publike.

image
Shutterstock

Da razveselimo ljubitelje maka, a možda i da privučemo one koji ga izbjegavaju, pripremili smo jedan recept s makom, porijeklom bečki. Postoje razni recepti za kuglof od maka, ali ovaj je raskošan kolač koji se priprema bez brašna, sočan i mirisan. Uz to, ima divnu čokoladnu glazuru koja će biti još bolja napravite li je od kvalitetne tamne čokolade. Želite li dodati još koji začin koji sjajno idu uz mak, poput cimeta ili naranče, slobodno, a možete sve izostaviti. Također, možda nije idealno, ali bajame možete zamijeniti orasima. 

Sve u svemu, ovo je jedan od onih kolača kojim ćete rado obogatiti popodnevno ispijanje kave ili čaja.

Kuglof od maka

Sastojci

180 g maslaca
180 g šećera
180 g mljevenog maka
180 g mljevenog bajama
6 jaja
Žličica ruma
Vanil šećer ili ekstrakt vanilije

Za glazuru:

130 g čokolade
100 g maslaca

Priprema

Maslac sobne temperature pjenasto ulupajte sa žumanjcima, vanil šećerom i 140 g šećera, dodajte rum. Umiješajte mak i bajame, a bjelanjke umutite sa preostalim šećerom u čvrst snijeg. Kalup za kuglof namastite i pospite prezlama pa izlijte smjesu u kalup. Pecite na 170 ºC oko 1 sat. 

Otopite čokoladu na pari i dodajte maslac. Pustite da se lagano prohladi pa prelijte preko ohlađenog kuglofa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:53