Postoji li uopće netko tko ne voli krempite? Teško, a jasno je i zašto: krempite su jednostavno toliko dobre, osobito kad se naprave po dobrom receptu. Mi smo upravo pronašli jedan dobar, a dobili smo ga od Mare iz Trogira koju pratimo na Instagramu Mariane 7. Njene su nam krempite privukle pažnju jer imaju jedan dodatni sloj koji ih, barem po našem mišljenju, čini još boljima.
Još je jedna osobitost u Marinoj verziji popularne slastice: donja kora nije od lisnatog tijesta, nego od biskvita. Lisnato tijesto ipak se koristi, ali na neuobičajen način: treba ga izmrviti i posuti po kolaču. Ako se ubrajate u one koji mrze rezati krempite jer im se uvijek spljošte i krema im iscuri sa strane, eto vam elegantnog rješenja.
Voćna krempita
Sastojci:
Biskvit:
2 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
1,5 žlica mlijeka
1,5 žlica ulja
1/2 vrećice praška za pecivo
Voćni sloj:
250 g malina, tresanja ili višanja
250 ml vode
2 žlice šećera
20 g pudinga od vanilije
2 žlice gustina
Vanilin krema:
250 ml mlijeka
2 žumanjka
1 puding od vanilije
150 g šećera
5 g želatine
150 ml slatkog vrhnja
Dodatno:
1/2 pakiranja lisnatog tijesta
Priprema:
Pola lisnatog tijesta ispecite i izmrvite.
Za biskvit miksajte jaja desetak minuta pa im dodajte ostale sastojke. Promiješajte pa smjesu izlijte u kalup dimenzija oko 30x20 cm pa je pecite 10 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Voće zakuhajte s vodom i šećerom, dodajte im puding i gustin pa kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
Za kremu pomiješajte žumanjke i puding, dodajte im uzavrelo mlijeko, promiješajte smjesu pa je kuhajte dok se ne zgusne. Pustite kremu da se ohladi pa joj dodajte želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju i slatko vrhnje istučeno u šlag.
Na biskvit stavite voćnu kremu, zatim kremu s vanilijom pa preko svega pospite usitnjeno lisnato tijesto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....