Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Marija Bilić. U utrku za vrijednim nagradama Marija se upustila receptom za maritozze, talijanski desert od mekanog dizanog tijesta s nadjevom od slatkog vrhnja.
"Prema legendi, u Rimu su u srednjem vijeku ova slatka peciva dečki poklanjali svojim budućim ženama na Valentinovo, a neki bi u njima sakrili mali zlatni predmet ili prsten. Ja sam maritozzo prvi put napravila svom dečku povodom Valentinova i u njega tada nisam stavila prsten, no naučila sam ga kako se prave ova peciva pa sam na iduće Valentinovo u jednom našla mali poklončić", otkrila nam je Marija.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Maritozzi
Sastojci:
Starter
100 g mlake vode
5 g svježeg kvasca
100 g Manitoba brašna
Tijesto
500 g Manitoba brašna
55 g šećera
8 g kvasca
10 g meda
175 g hladnog mlijeka
3 jaja
1 žličica vanilije
ribana korica naranče
75 g maslinovog ulja
8 g soli
Nadjev:
500 g slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
liker od naranče
par kapi vodice narančinog cvijeta
naribana korica naranče
vanilija
Priprema:
Sastojke za starter dobro promiješajte, prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite je na toplom mjestu dva sata.
Sve sastojke za tijesto osim ulja i soli stavite u zdjelu miksera pa mijesite tijesto 10 minuta. Dodajte starter i mijesite još 20 minuta, dodajući ulje postupno u tri serije. Kad ste dodali svo ulje, mijesite još 5-10 minuta, a pri kraju dodajte sol.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa ga mokrim rukama formirajte u kuglu, prebacite ga u nauljenu zdjelu, prekrijte prozirom folijom koju ste premazali uljem i ostavite 2 sata na sobnoj temperaturi, a poslije toga stavite zdjelu u hladnjak preko noći.
Sutradan tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite ga na kuglice težine 60 g i pobrinite se da svaka kuglica bude okrugla i glatka.
Prekrijte kuglice uljem, lagano ih prekrijte folijom i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Zatim ih pažljivo premažite mješavinom jaja i mlijeka i pecite na 180° 10-12 min.
Kad se pecivo ohladi, pažljivo ga prerežite dijagonalno dovoljno duboko da se možete napuniti šlagom, ali pazite da ne prerežete pecivo do kraja.
Za nadjev lagano izmiksajte vrhnje pa mu dodajte šećer i začine pa miksajte još malo. Nadjevom napunite pecivo i pospite ga šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....