Jedino bolje od kolača s jagodama je - marmelada od jagoda. Tehnički, nije marmelada, nego džem, ali čemu cjepidlačiti, bitno je da je dobro pripremljena, slatka taman koliko treba biti i ispravno pohranjena, kako bi potrajala sve do zime. Za takvu će vam marmeladu - ili dćem - od jagoda trebati dobar i provjeren recept, a mi ga imamo.
Dobili smo ga od Ksenije Musić, čije recepte za slastice obožavamo, a pratimo je na Instagramu. Na tom je profilu objavila i iskušan, obiteljski recept za ovu finu marmeladu koju obožava koristiti kao nadjev za kifliće i suhe prhke kolačiće.
Nama se jako svidio jer je dobar omjer šećera i voća, ali i zbog toga što je marmelada gotova već kroz 30 minuta.
Objasnila je i da je u marmeladu od jagoda, s obzirom na to da to voće ne sadrži pektin, poželjno dodati sredstvo za želiranje. Dodala je i da je njoj ova marmelada draža s komadićima jagode, dok je njenim curama draža kad je glatka, pa je za njih jedan dio izblendala, nakon što se marmelada skuhala.
Marmelada od jagoda
Sastojci:
3 kg očišćenih nasjeckanih jagoda
1 kg šećera
3 vrećice želina
Priprema:
Želin pomiješajte s manjom količinom šećera, smjesu dodajte u jagode i stavite ih kuhati, a kad prokuhaju dodajte preostali šećer te kuhajte još par minuta.
Dok se marmelada kuha, skidajte pjenu. Gotovu marmeladu još vruću ulijte u vruće staklenke i okrenite ih naopako.
Nakon 5 minuta ih ponovno okrenite.
Čuvajte marmeladu na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....