StoryEditorOCM
Slatkokad kuća zamiriše...

Mekano i mirisno pecivo s jabukama: već na prvi zalogaj zaljubit ćete se u ovu slasticu, evo što ju čini tako posebnom

Piše T. S. M.
25. rujna 2025. - 17:26

Kolači od jabuka jedna su od ljepših strana rane jeseni, no slastice s tim voćem, od kojih kuća tako neodoljivo zamiriše, u prosječnom se hrvatskom kućanstvu obično svode na pite i štrudele. Od dizanog tijesta, međutim, može se napraviti prekrasno mekano i mirisno pecivo punjeno jabukama, koje savršeno prija uz šalicu čaja ili kave.

Riječ je o desertu koji je jako omiljen u Poljskoj, Češkoj i njima susjednim zemljama, a nosi simpatičan nadjev bulochki. Možda bismo to mogli prevesti kao bublice, možda kao buhtlice, ali klonit ćemo se nagađanja. Igramo na sigurno i to s odličnim receptom.

Neodoljivo pecivo

Primijetit ćete da se jabuke prije nego postanu nadjev trebaju temeljito obraditi i začiniti, umjesto da se tek naribaju i pošećere. Upravo zbog tog koraka pripreme bulochki su puno više od običnih bublica s jabukama te su tako neodoljivi da se u gore spomenutim krajevima ubrajaju u najpopularnije jesenske slastice. 

Pa evo kako se pripremaju bulochki, to neodoljivo mekano pecivo s nadjevom od jabuka.

Bulochki (Pecivo s nadjevom od jabuka)

Sastojci:

500 g glatkog brašna
120 ml mlijeka
110 g maslaca
70 g šećera
2 žličice suhog kvasca
3 jaja 

Sastojci za nadjev

650 g jabuka
60 g šećera
​30 g maslaca
1 žlica limunova soka
1 žličica cimeta

Priprema

Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i jednom žličicom šećera, promiješajte i ostavite pet minuta dok se ne zapjeni. Dodajte preostali šećer, otopljeni maslac i dva jaja pa umiješajte brašno. Zamijesite tijesto ručno ili u kuhinjskom stroju dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplome da se tijesto udvostruči, oko jedan do jedan i pol sat.

Za nadjev ogulite jabuke, očistite ih od koštica i narežite na kockice. Stavite ih u tavu zajedno s maslacem, šećerom, cimetom i limunovim sokom. Pirjajte oko 10 minuta na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, a sok koji puste ne ispari. Ostavite da se potpuno ohlade.

Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na male komade. Svaki komad spljoštite u krug na dlanu i stavite u sredinu žlicu nadjeva. Spojite rubove i oblikujte ovalno pecivo. Složite ih šavom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. Ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.

Peciva premažite razmućenim jajetom i ostavite još 30 do 60 minuta da se podignu. Pecite 20 do 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 22:11