StoryEditorOCM
Slatkotope se na nepcu

Mileram kocke s jagodama: omiljeni kolač u ovo je verziji još bolji, doznali smo što treba napraviti da bi bio savršen

Piše T. S. M.
29. ožujka 2025. - 17:44

Mileram kolač s punim je pravom jedna od najpopularnijih slastica, a mi smo ga upravo pronašli u novoj, još boljoj verziji. Mila Kovačević, koju pratimo na Instagram profilu _mmmila, otkrila nam je kako priprema svoju verziju.

Isti se kolač može napraviti i s kiselim vrhnjem, no pripazite da ima preko 20 posto mliječne masti. Ipak, ako želite postići punoću okusa i bogatu, raskošnu teksturu kreme koja se topi na nepcu potražit ćete mileram. Izvorno se za voćni sloj koristi šumsko voće, ali Mila koristi jagode. Kako su još uvijek pomalo reske i nedostaje im prirodne slatkoće, obavezno ih kombinira sa šećerom.

image
Privatni album

Rezultat je kremasta slastica upotpunjena prhkim tijestom i osvježavajućim slojem s prvim proljetnim voćem. Sigurni smo da nikoga neće  ostaviti ravnodušnim pa vam savjetujemo da ovaj recept isprobate i spremite, jer sigurno će vam još zatrebati - sezona jagoda tek počinje...

image
Privatni album

Mileram kocke s jagodama

Sastojci

Tijesto:

250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
100 g maslaca
1 jaje

Krema:

1/2 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
800 g milerama
Arome po želji (preporučujemo bourbon vaniliju i limun)

Žele:

400 g jagoda
100 g šećera
1 želatina u prahu

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Zatim razvaljajte na dno kvadratnog manjeg kalupa (24x24 cm).

Skuhajte puding i šećer u mlijeku, skinite s vatre i u vrelo dodajte mileram. Ulijte u kalup na prhko tijesto.

Pecite na 170 stupnjeva 60 minuta. 

Stavite jagode na vatru i kuhajte sa šećerom. Kada se malo raskuhaju, usitnite ih štapnim mikserom i dodajte rastopljenu želatinu pripremljenu prema uputi. Miješajte dok se želatina otopi.

Kada se malo ohladi, prelijte preko kreme.

Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 20:12