StoryEditorOCM
Slatkokremasta slastica

Mnogima je najdraži kolač, ali nemaju svi pravi recept. Mi smo naš dobili od prave majstorice, uspjeh vam je zajamčen!

Piše T. S. M.
1. kolovoza 2025. - 07:05

Mnogima se na popisu omiljenih kolača nalazi slastica s korama od prhkog tijesta i bogatim nadjevom s okusom vanilije. Ujedno je prhka i kremasta, a za pripremu je puno jednostavnija nego što bi se reklo na prvi pogled.

Znate li o kako se zove ova slastica?

Odgovor može glasiti Gabrijelin kolač ili Gabriela kolač, kako god vam se više sviđa, a baš kao što postoje varijacije u naziv, poatoje i varijacije u recepturama koje nisu podjedanko dobre.

S receptom koji vam nudimo nema straha od osrednjeg uspjeha jer dobili smo ga od prave majstorice. Petra Sabljić, odnosno @mama.kuharica na Instagramu, otkrila nam je kako priprema ovu slasticu te priznala da joj je upravo ovo najdraži od svih kolača.

Gabriela kolač

Sastojci:

Kore:

5 bjelanjaka
250 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 žlica krušnih mrvica

Krema:

5 žumanjaka
150 g šećera
3 žlice brašna
250 ml mlijeka
malo ekstrakta vanilije
250 g maslaca

Priprema:

Za kore miksajte bjelanjke u snijeg uz postupno dodavanje šećera dok smjesa ne postane gusta, zatim u nju špatulom umiješajte orahe i krušne mrvice pa je rasporedite preko velikog (od pećnice) lima za pečenje obloženog papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 30-35 minuta.

Za kremu miksajte žumanjke i šećer do guste smjese pa im dodajte ekstrakt vanilije, mlijeko i brašno. Dobro izmiksajte pa dobivenu smjesu stavite na laganu vatru i kuhajte 7-10 minuta uz stalno miješanje.

Dobivenu kremu ohladite pa u nju umiksajte maslac.

Koru prerežite po pola i stavite jednu polovicu u manji lim za pečenje pa po njoj rasporedite kremu i preklopite ju drugim dijelom kore. Ostavite kolač u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:07