Mnogima se na popisu omiljenih kolača nalazi slastica s korama od prhkog tijesta i bogatim nadjevom s okusom vanilije. Ujedno je prhka i kremasta, a za pripremu je puno jednostavnija nego što bi se reklo na prvi pogled.
Znate li o kako se zove ova slastica?
Odgovor može glasiti Gabrijelin kolač ili Gabriela kolač, kako god vam se više sviđa, a baš kao što postoje varijacije u naziv, poatoje i varijacije u recepturama koje nisu podjedanko dobre.
S receptom koji vam nudimo nema straha od osrednjeg uspjeha jer dobili smo ga od prave majstorice. Petra Sabljić, odnosno @mama.kuharica na Instagramu, otkrila nam je kako priprema ovu slasticu te priznala da joj je upravo ovo najdraži od svih kolača.
Gabriela kolač
Sastojci:
Kore:
5 bjelanjaka
250 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 žlica krušnih mrvica
Krema:
5 žumanjaka
150 g šećera
3 žlice brašna
250 ml mlijeka
malo ekstrakta vanilije
250 g maslaca
Priprema:
Za kore miksajte bjelanjke u snijeg uz postupno dodavanje šećera dok smjesa ne postane gusta, zatim u nju špatulom umiješajte orahe i krušne mrvice pa je rasporedite preko velikog (od pećnice) lima za pečenje obloženog papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 30-35 minuta.
Za kremu miksajte žumanjke i šećer do guste smjese pa im dodajte ekstrakt vanilije, mlijeko i brašno. Dobro izmiksajte pa dobivenu smjesu stavite na laganu vatru i kuhajte 7-10 minuta uz stalno miješanje.
Dobivenu kremu ohladite pa u nju umiksajte maslac.
Koru prerežite po pola i stavite jednu polovicu u manji lim za pečenje pa po njoj rasporedite kremu i preklopite ju drugim dijelom kore. Ostavite kolač u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....