StoryEditorOCM
Slatkotopi se u ustima

Mousse cheesecake je bolji od ijedne torte od sira! Pjenast je i lagan poput oblaka, a najbolji je baš s ovim voćem

Piše T. S. M.
30. svibnja 2025. - 12:42

Postoji li nešto bolje od torte od sira? Vjerovali ili ne, odgovor je "da", a precizniji odgovor glasi: pjenasti cheesecake. Hm, što je, pak, to? Riječ je na varijaciju torte od sira čija je posebnost u tome da se u kremu od sira dodaje i tučeno slatko vrhnje, zbog čega tekstura nadjeva postaje pjenasta. Kako ne bi bila nepostojana, dodaje joj se i želatina.

Rezultat je nešto između moussea i klasičnog cheesecakea, nježno poput oblaka, kremasto poput sladoleda. Ponajviše podsjeća na tiramisu, ali s potpuno drugačijim okusom jer se za aromu umjesto kakaa i marsale koristi svježe voće, a maline su najbolji izbor jer su ujedno slatke i kiselkaste, a ne puštaju puno vode pa neće narušiti teksturu slastice.

No, nemojte nam vjerovati na riječ, provjerite! Evo vam jedna dobar recept za pjenastu tortu od sira pa ga isprobajte.

image
Shutterstock

Mousse cheesecake s malinama

Sastojci:

Podloga:

 200 g digestive keksa
 80 g otopljenog maslaca

Krema:

400 g malina 
3–4 žlice šećera 
sok od 1/2 limuna
 500 g krem sira 
200 ml slatkog vrhnja (30% ili 36% m.m.)
 2 žličice želatine + 3 žlice vode

Ukrašavanje:

150 ml slatkog vrhnja
šaka svježih malina
naribana ili na tanke trakice narezana korica limuna

Priprema:

Usitnite kekse u prah i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa za tortu (promjera oko 20 cm), poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Zakuhajte maline sa šećerom i sokom od limuna. Propasirajte kroz sito kako biste uklonili koštice. Želatinu namočite u hladnoj vodi i nakon 5 minuta zagrijte te umiješajte u topli malinasti pire.

Mikserom izmiješajte krem sir, a zatim dodajte prohlađeni malinasti pire. Vrhnje za šlag istucite u čvrst šlag pa ga lagano umiješajte u kremu. Izlijte kremu preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Istucite vrhnje u čvrst šlag i njime premažite vrh kolača. Ukrasite svježim malinama i limunovom koricom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 01:46