Postoji li nešto bolje od torte od sira? Vjerovali ili ne, odgovor je "da", a precizniji odgovor glasi: pjenasti cheesecake. Hm, što je, pak, to? Riječ je na varijaciju torte od sira čija je posebnost u tome da se u kremu od sira dodaje i tučeno slatko vrhnje, zbog čega tekstura nadjeva postaje pjenasta. Kako ne bi bila nepostojana, dodaje joj se i želatina.
Rezultat je nešto između moussea i klasičnog cheesecakea, nježno poput oblaka, kremasto poput sladoleda. Ponajviše podsjeća na tiramisu, ali s potpuno drugačijim okusom jer se za aromu umjesto kakaa i marsale koristi svježe voće, a maline su najbolji izbor jer su ujedno slatke i kiselkaste, a ne puštaju puno vode pa neće narušiti teksturu slastice.
No, nemojte nam vjerovati na riječ, provjerite! Evo vam jedna dobar recept za pjenastu tortu od sira pa ga isprobajte.
Mousse cheesecake s malinama
Sastojci:
Podloga:
200 g digestive keksa
80 g otopljenog maslaca
Krema:
400 g malina
3–4 žlice šećera
sok od 1/2 limuna
500 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja (30% ili 36% m.m.)
2 žličice želatine + 3 žlice vode
Ukrašavanje:
150 ml slatkog vrhnja
šaka svježih malina
naribana ili na tanke trakice narezana korica limuna
Priprema:
Usitnite kekse u prah i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa za tortu (promjera oko 20 cm), poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Zakuhajte maline sa šećerom i sokom od limuna. Propasirajte kroz sito kako biste uklonili koštice. Želatinu namočite u hladnoj vodi i nakon 5 minuta zagrijte te umiješajte u topli malinasti pire.
Mikserom izmiješajte krem sir, a zatim dodajte prohlađeni malinasti pire. Vrhnje za šlag istucite u čvrst šlag pa ga lagano umiješajte u kremu. Izlijte kremu preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Istucite vrhnje u čvrst šlag i njime premažite vrh kolača. Ukrasite svježim malinama i limunovom koricom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....