Pita od jabuka mnogima je najdraži kolač. S punim pravom, rekli bismo. Jabuke tako dobro zamirišu i postaju potpuno neodoljive kad se ispeku u slasticama. No, tom ukusnom sastojku trebali bismo pridružiti jednako fine kore, zar ne?
Puno je recepata za prhko tijesto za pitu, no neki su jednostavno mrvicu bolji. Mi smo novi omiljeni pronašli na Instagramu my_sweetbakery_ch. Uz dopuštenje majstorice za kolače i torte koja stoji iza njega, prenosimo vam ga da vam se nađe kad poželite ispeći savršenu pitu od jabuka.
Pored finog prhkog tijesta, detalj koji nam se u ovom receptu sviđa je dodatni sloj nadjeva i to kremastog. Da, klasična pita od jabuka ipak može biti još mrvicu bolja, a dokaz je ovaj recept za kremastu pitu od jabuka.
Kremasta pita s jabukama
Sastojci:
Tijesto:
400 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
12 g praška za pecivo
2 žlice vrhnja
2 žumanjka
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
Nadjev od jabuka:
1,5 kg jabuka
3-5 žlica šećera
3 žlice griza
1,5 žličica cimeta
sok ½ limuna
Krema:
125 g maslaca (omekšalog)
90 g šećera
28 g škrobnog brašna (gustina)
25 g maslaca
300 ml mlijeka
50 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
5 žumanjaka
Dodatno:
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte sok limuna, šećer, cimet i griz, pa pirjajte 5–6 minuta. Ako nadjev ostane rijedak i nakon hlađenja, dodajte malo krušnih mrvica ili mljevenog keksa.
Za kremu zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju do vrenja pa maknite s vatre. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte škrobno brašno i umiješajte dio vrućeg mlijeka. Smjesu vratite u lonac s preostalim mlijekom i kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte 25 g maslaca, promiješajte i prekrijte folijom. Ohladite na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu umiješajte 125 g omekšalog maslaca i miksajte dok ne postane pjenasta i glatka.
Za tijesto pomiješajte brašno s maslacem i brzo izmrvite. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, prstohvat soli, žumanjke i vrhnje. Umijesite tijesto, podijelite ga na tri dijela i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Svaki dio razvaljajte na papiru za pečenje u pravokutnik otprilike 28 × 36 cm. Pecite na preokrenutom limu u pećnici zagrijanoj na 170 °C 6–8 minuta, dok ne poprimi svijetlu zlatnu boju.
Slažite kolač tako da na dno stavite prvu koru, premažite je ohlađenim nadjevom od jabuka i poravnajte. Pokrijte drugom korom, premažite kremom i poravnajte. Završite trećom korom. Ostavite u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....