Ako ste raspoloženi za jednu lijepu tortu s jagodama po isprobaom receptu, imamo upravo ono što vam treba. Od majstorice za slatko iz Trogira koju pratimo na Instagramu dobili smo odličan recept koji spaja finu kremu okusa vanilije i sočni biskvit sa slatkim jagodama.
Mare napominje da je predviđena za kalup promjera 24 cm te nam savjetuje da koristimo slatko vrhnje Z’bregov ili Dukat, nipošto biljnu zamjenu za vrhnje.
Kako biste u potpunosti uživali u ovoj slatkoj kreaciji, trebat će vam i mrvica stpljenja: torta je, naime, puno sočnija i ukusnija nakon što prenoći u hladnjaku, jer za to vrijeme jagode ispuštaju sok koji moči biskvit te svojom aromom i mirisom prožimaju kremu od vanilije, dajući joj još bolji okus.
Torta s jagodama
Sastojci:
Biskvit:
120 g šećera
80 g brašna
20 g gustina
4 jaja
Krema:
500 ml mlijeka
4 žumanjka
150 g šećera
50 g gustina
1 vanilin šećer
1 želatina
300 ml vrhnja za šlag
800 g jagoda
Priprema:
Istucite pjenasto jaja i šećer (oko 10 minuta), pa špatulom umiješajte prosijano brašno i gustin. Dno kalupa obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu. Pecite na 180 °C oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Ohladite i prerežite biskvit na dva dijela.
Za kremu zakuhajte mlijeko. U posebnoj posudi izmiješajte žumanjke, gustin i šećer, pa smjesu prelijte vrućim mlijekom i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite. Pripremite želatinu prema uputama i umiješajte je u ohlađenu kremu. Vrhnje izmiksajte (ne prejako) i lagano ga sjedinite s kremom.
Slaganje:
Obložite kalup folijom. Stavite prvi dio biskvita, posložite jagode uz rub i po sredini, pa prelijte kremom. Poklopite drugim dijelom biskvita i stavite tortu u hladnjak preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....