StoryEditorOCM
Slatkodelikatesa

Najbolji džem od šljiva ima jedan tajni sastojak: daje mu osobit okus i miris, a nije riječ o rumu, cimetu ni čokoladi

Piše T. S. M.
9. rujna 2025. - 07:05

Planirate li zimnicu upotpuniti domaćim džemom od šljiva, nudimo vam recept za istinsku delikatesu. Od standardnog džema od šljiva ovaj se razlikuje po jedno sastojku koji mu daje osobit okus, ali i miris. Ako ste pomislili da je riječ o rumu, cimetu, vanilin šećeru, limunu, čokoladi ili nekom sličnom sastojku koji se obično dodaje u džem od šljiva, pogađajte dalje.

U ovaj osobiti, delikatesni džem od šljiva idu još i - ruže. Na tri kilograma šljiva bit će vam dovoljne dvije. Važno je odabrati potpuno procvjetale ruže neke mirisne sorte (dakako, moraju biti domaće, neprskane). Pažljivo im otkinite latice pa ih dodajte šljivama i vaš tajni sastojak je spreman.

Ovaj nam se recept sviđa i zbog toga što je vrlo jednostavan, bez nepotrebnog kompliciranja, a pored toga je sve vrlo brzo gotovo. 

Džem od šljive i ruže 

Sastojci:

3 kg šljiva
2,8 kg šećera
2 vrlo mirisne ruže 

Priprema:

Stavite sve sastojke u lonac i zagrijte ih na jakoj vatri. Kuhajte dok smjesa ne dosegne 105 °C, a zatim nastavite kuhati još 1 minutu. Ako se tijekom kuhanja stvori pjenasti sloj, uklonite ga.

Ulijte džem u čiste sterilizirane staklenke i ostavite ga da odstoji preko noći kako bi postigao savršenu gustoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 23:24