StoryEditorOCM
Slatkosavršenstvo

Najbolji tiramisu od jagode koji ste ikad probali: oduševit će vas punoćom okusa, a krema će vam se topiti u ustima

Piše T. S. M.
14. travnja 2025. - 10:08

Talijani ispale na živce kad se spomene tiramisu od jagode, jer tvrde da postoji samo jedan tiramisu, onaj izvorni. Ali nitko ih više ne obadaje pa je tiramisu od jagode postao jedna od najomiljenijih slastica. Ali teško je dočekati one prave, sočne i slatke jagode, s kojima je ova slastica tako neodoljivo dobra pa ga nestrpljivci rade i s ovim uvoznim, bljednunjavim jagodama koje nemaju ni šušta ni gušta - i eto razočaranja.

Ako ste i vi nestrpljive prirode, otkrit ćemo vam recept za tiramisu s jagodama po kojemu ćete čak i s ovim ranim sortama postići rezultat o kojem će se pričati. Tajna je u tome da se voće najprije skuha sa šećerom i praškom za puding od vanilije, kako bi bilo slatko i mekano. Taj se aromatični nadjev potom slojevito posloži s klasičnim elementima tiramisua, uz izuzetak kave i kakaa, premda ih neki vole koristiti. Nama se sviđa baš ovakav recept, bez kave i kakaa, jer ih uspješno zamjenjuju toplo mlijeko s malo ruma i naribana bijela čokolada (ili, još bolje, zdrobljeni Rafaello).

Ovaj recept volimo i zbog toga što je po njemu napravljena krema vrlo pjenasta i topi se na jeziku koliko je lagana, no okus joj je unatoč tome baš onako moćan kako i treba biti. Otkrit ćemo vam i malu tajnu: uspješno se može napraviti čak i bez mascarponea: samo ga zamijenite s 400 g milerama i 100 g krem sira. Također vam savjetujemo da umjesto slatkog vrhnja koristite biljno vrhnje za šlag, jer će s tim sastojkom krema biti prozračnija, ali istovremeno čvršća i dulje će takva ostati.

Tiramisu od jagode

Sastojci:

500 g mascarponea
500 g jagoda
250 ml biljnog vrhnja za šlag
150-180 g šećera
4 žumanjka
1 puding od vanilije
1 vanilin šećer
1 pakiranje piškota
malo mlijeka
malo ruma

Priprema:

Odvojite 80-90 g šećera za kremu, ovisno o tome koliko slatku kremu volite.

Jagode očistite, dio - po želji - sačuvajte za ukras, usitnite ih štapnim mikserom pa ih skuhajte sa ostatkom šećera (točnu količinu odmjerite prema slatkoći jagoda). Kad prokuhaju, maknite ih s vatre i dodajte im prašak za puding pomiješan s malo vode ili mlijeka. Vratite smjesu na vatru i kuhajte još dvije minute, odnosno kako je navedeno na pakiranju.

Žumanjke i šećer miksajte na parnoj kupelji dok ne postanu pjenasti i svijetli. Maknite ih s parne kupelji i pustite ih da se hlade.

Istucite biljni šlag, ali ne prečvrsto.

Pomiješajte žumanjke i mascarpone, dodajte im malo ruma pa lagano umiješajte biljni šlag. Ako je potrebno, još sve kratko izmiksajte.

Zagrijte mlijeko, dodajte mu rum pa ga prebacite u duboki tanjur. Kratko umočite svaki keks prije nego ga stavite u posudu u kojoj slažete tiramisu. Na prvi sloj keksa stavite polovicu smjese s jagodama, na to stavite polovicu kreme od mascarponea, a zatim je prekrijte ostatkom keksa umočenog u mlijeko rumom. Ponovite slaganje s ostatkom nadjeva i ukrasite po želji. Ohladite u hladnjaku barem tri sata prije rezanja.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 06:58