Volite mekane fritule, onako lijepo prozračne i lagane? Odlično, jer imamo savršen recept za vas, nema šanse dsa vas neće oduševiti. Tajna je, kako to često biva, u jednom sastojku. Često ga stavljamo u kolače, a ima ga manje više svaka pristojna trgovina, u ovom ili onom obliku... Ma bez brige, nije ništa neobično, ova je namirnica bila vrlo dobro poznata i našim starima.
Da skratimo: ključni sastojak je ricotta, starijim generacijama poznata kao sasvim obična - skuta.
Kad se doda fritulama čini ih mekšima, ali im podiže i hranjivu vrijednost. Fritule s ricottom imaju više proteina, kad se ohlade ne postanu odmah žilave. Pored toga, ovaj sastojak u suradnji s ostalim standardnim namirnicama koje koristimo za pripremu ove slastice čini pravo malo čudo za tijesto - zahvaljujući kemijskoj reakciji koja pospješuje djelovanje praška za pecivo ono postaje prozračno i rahlo.
Dodatni bonus: fritule s ricottom uvijek su savršeno okrugle zbog čega se za vrijeme prženja same okreću. Ma može li bolje? Teško!
Mekane fritule s ricottom
Sastojci
250 g ricotte
150 g brašna
50 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
korica limuna
prstohvat soli
šećer u prahu pomiješan s cimetom
ulje za prženje
Priprema
Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Jaja lagano istucite vilicom ili pjenjačom, a kad se zapjene dodajte ih ricotti, ubacite naribanu koricu limuna i pomiješajte kuhačom. Kad je smjesa homogena u dvije-tri serije dodajte mješavinu s brašnom.
Zagrijte ulje u dubokoj teći pa grabite po otprilike žličicu tijesta i ubacujte ga u vrelo ulje. Pržite fritule dok ne dobiju boju sa svih strana i lijepo se ne napuhnu, oko pet minuta.
Vadite fritule na upijajući papir, pustite ih da se malo ocijede, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s cimetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....