StoryEditorOCM
Slatkobez dizanja i čekanja

Najmekši kiflići od kojih miriše cijela kuća gotovi su za pola sata! Ovaj im sastojak daje nevjerojatnu prozračnost...

Piše T. S. M.
8. lipnja 2025. - 08:15

Volite li kad vam cijela kuća zamiriše po svježe pečenom pecivu, ali strpljenje vam nije jača strana pa ne možete dočekati da se tijesto digne, riješit ćemo vam problem. Imamo recept za mekane domaće kifliće za koji vam neće trebati kvasac. Možete zaboraviti na dugotrajno čekanje, jer će ulogu kvasca preuzeti prašak za pecivo. Kako bi kiflići bili mekani kao oni od dizanog tijesta, među sastojcima su kremasti sir i maslinovo ulje. ta jer će kvasac savršeno zamijeniti prašak za pecivo. 

Zahvaljujući kremastom svježem siru i maslinovu ulju, kiflice će biti savršeno meke danima. Ne bojte se kako će vam ispasti. Koliko god vam se učinile neurednima prije stavljanja u pećnicu, budite sigurni da će iz nje izaći kao prekrasni kiflići. 

Brzi kiflići sa sirom

Sastojci:

500 g glatkog brašna
250 g svježeg sira (kremastijeg)
2 jaja
100 ml maslinova ulja
100 ml mlijeka
prašak za pecivo
žličica soli
sjemenke sezama, maka ili suncokreta

Priprema:

U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.

U manju zdjelicu odvojite bjelanjke (žumanjke ostavite za premazivanje), istucite ih vilicom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.

Tijesto razvaljajte u dva kruga promjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjcima koje ste izmiješali s dvije žlice mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.

Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta.

Pečene kiflice izvadite iz pećnice i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj će način dulje ostati meke i svježe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 05:06