StoryEditorOCM
SlatkoKAKO DOBRO IZGLEDA!

Naopaka torta od sira: bez pečenja i bez glutena, ali s okusom i kremastom teksturom koji će vas opčiniti. Evo recepta

Piše T. S. M.
10. ožujka 2025. - 09:58

Kad je riječ o tortama od sira, svakakve smo već vrste te slastice imali priliku vidjeti. Od onih u stilu njujorške torte od sira, koje se peku u pećnici, preko onih koje na okupu drži želatina pa do slatkih hitova poput baklava cheesecakea. No jeste li znali da postoji i naopaka torta od sira?

Ona je upravo ono što biste očekivali prema nazivu - torta od sira okrenuta naopako, tako da je podloga od keksa na vrhu - i izgledom će zasigurno sve iznenaditi. A tek kad zagrizu prvi zalogaj...

Ova torta sastoji se od bogate kreme od čak tri vrste kremastog sira, a upotpunjena je voćnim slojem na bazi šumskog voća. Ne sadrži gluten i ne treba je peći. Pitate li se sad kako je moguće da se ne raspadne kad je okrenete naopako, a ne peče se, odgovor je u dodatnom koraku pripreme: ova torta. nakon što je složena, obavezno mora odstajati par sati u zamrzivaču.

Nema straha da će se pretvoriti u nejestiv komad leda jer upravo je zbog toga krema tako bogata i puna mliječne masti. Treba li vam recept za slasticu koja će sve iznenaditi, a zatim očarati, pronašli ste ga.

Ono što ćete, međutim, malo teže pronaći, je treća vrsta sira koja se koristi u ovom receptu. Izvorno se naziva queso crema semi curado i teksturom podsjeća na topljeni sir tipa Zdenka ili Buco, no ne sadrži toliko soli. Savjetujemo vam da ga pokušate zamijeniti vajkremom ili sličnim masnijim mliječnim namazom ili samo povećajte količinu mascarponea i Philadelphije.

Naopaka torta od sira

Sastojci:

Kora:

400 g bezglutenskih keksića
100 g maslaca

Krema:

450 g krema sira Philadelphia
450 g mascarponea
140 g krem ​​sira queso crema semi curado
150 g šećera
1 prstohvat soli

Voćni sloj:

300 g zamrznutog šumskog voća
100 g šećera
sok od limuna

Priprema:

Kekse usitnite, pomiješajte ih s otopljenim maslacem i smjesom obložite kalup za torte pazeći da su prekriveni i dno i stranice. Stavite kalup u zamrzivač.

Zagrijte voće sa šećerom, nakon što smjesa uzavre kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre i dodajte sok od lima pa promiješajte i ostavite da se malo ohladi.

Pomiješajte sve sastojke za kremu i ulijte dio u kalup, potom ulijte smjesu voća i šećera pa je prekrijte ostatkom kreme. Poravnajte kremu i stavite tortu u zamrzivač. Pričekajte najmanje četiri sata prije nego je izvadite, zatim je preokrenite i maknite kalup te je poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:01