StoryEditorOCM
SlatkoTRAŽIT ĆE FETU VIŠE!

Naša gastro blogerica napravila je svoju varijantu čuvene torte: ‘Slastičari će se ljutiti, ali sad je svi mogu napraviti!‘

Piše P. M.
7. prosinca 2025. - 08:15

Napoleon torta pravi je klasik u svijetu slastica i nema tko je ne voli. Ova kremasta slojevita torta je jako ukusna, ali nije baš najjednostavnija za napraviti. No, srećom, ima i jednostavnijih inačica.

Bojana Matek, poznata domaća gastro blogerica, izazvala je lavinu komentare receptom koji je nazvala Napoleon torta za "kreten domaćice". No, kako je objasnila u videu, taj joj je naziv dala jer je po njenom receptu priprema tako jednostavna da je može napraviti baš svatko.

– Profesionalni slastičari bi se sada vjerojatno naljutili na mene jer sam ovo nazvala Napoleon tortom, no s druge strane, sve sastojke imamo, samo su oni malo drukčije ukomponirani. Recimo da je ovo dekonstrukcija Napoleon torte, a jednako je ukusna i tako se brzo i jednostavno sprema. I tko bi nam onda mogao zamjeriti što smo malo varali i koristili kupovno lisnato tijesto i sve posložili na malo drugačiji način. Garantiram da će se tražiti komad više i da bi ovo mogla biti jedna od vaših najdražih torti, pogotovo ako volite kremšnite – kaže Bojana za ovaj recept.

Bojanina Napoleon torta

Sastojci:

1 paket (rola) lisnatog tijesta (275 g)
3 kom l jaja
160 g šećera
1 žlica paste od vanilije (ili 1 mahuna)
500 ml mlijeka
75 g kukuruznog škroba
80 g maslaca
250 g mascarponea

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 180°C. Razmotajte tijesto te ga izrežite na male kvadratiće (cca 2 cm). Rasporedite ih na pekač obložen papirom za pečenje pa pecite dok ne dobiju zlatnožutu boju. Ja sam ih pekla 10 minuta. Svaka pećnica je drugačija, pazite da ne zagore. Odložite da se hlade i u međuvremenu napravite kremu. Pomiješajte jaja, šećer, vaniliju i kukuruzni škrob koristeći pjenjaču.

Mlijeko stavite na štednjak pa kada počne ključati, dodajte smjesu neprestano miješajući kao da kuhate puding. Kada ponovno proključa kuhajte još 3 minute miješajući. Maknite s vatre. Dodajte maslac u toplu kremu pa dobro umiješajte. Zatim dodajte i mascarpone.

Lagano lopaticom u kremu umiješajte 2/3 lisnatih kvadratića te prebacite u kalup promjera 20 cm. Možete ga obložiti papirom za pečenje ili acetatnom folijom kako bi lakše kasnije izvadili tortu. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi pa je smjestite u hladnjak, najbolje preko noći. Ostatak lisnatog tijesta izmrvite prstima. Tortu nakon hlađenja pažljivo preokrenite na pladanj pa sa svih strana obložite mrvljenim lisnatim tijestom. Ukrasite voćem po želji. Uslast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 12:28